Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  25.08.2011 09:23:20

ČS - koment 25.8. - rating ČR, páteční spekulace

Region

Agentura S&P zvýšila rating ČR. U dlouhodobých zahraničních závazků na stupeň AA- (z A), u dlouhodobých závazků v CZK na stupeň AA. Výhled zůstává stabilní. Zvýšení ratingu samo o sobě není úplně překvapivé. Překvapivé je, že je o 2 stupně a zdůvodnění větší váhou politických faktorů. To je sporné s ohledem na životnost a akceschopnost zdejších vlád a liknavost a nedůraznost prováděných reforem. Dopad na trhy byl nejviditelnější u koruny: posílila okamžitě k 24,30, bondy klesly o cca 10 bodů na dlouhém konci křivky (10Y). Čekáme další posílení tendencí vnímat CZK jako regionální bezpečný přístav a – zejména pokud se uklidní situace na trzích – utažení spreadů proti Německu pod 70 bodů.

·   Viceguvernér ČNB Hampl řekl, že momentálně nevidí důvody pro zvýšení úrokových sazeb. Od posledního zasedání bankovní rady vzrostla proti-inflační rizika v souvislosti se zpomalující ekonomikou ve světě a nervozitou na finančních trzích.

·   Náměstek ministra financí Gregor řekl, že by ČR mohla na eurotrhu prodat dluhopisy za 1 – 2 mld EUR. K prodeji by mohlo dojít v září nebo říjnu. Podmínky jsou nyní vzhledem k dobrému hodnocení českého dluhu příznivé.

Svět

·   Německá kancléřka Merkelová odmítla požadavky, aby Řecko poskytlo jištění za půjčky, které dostalo v rámci finanční pomoci. Jde jednak o spor v rámci německé vlády, protože za tento postup se vyslovila vicekancléřka von der Leyden a jednak a spor s některými dalšími státy EMU (především Finsko). Merkelová zároveň odmítla rozpad eurozóny s tím, že by to vedlo k ohrožení prosperity a evropské jednoty dosažené po druhé světové válce. Potvrdila nesouhlas s evropskými dluhopisy, podle ní by k řešení krize vůbec nepomohly (s čímž nesouhlasíme). Dále vyzvala k dalšímu snížení dluhů, což je rozumné ve střednědobé perspektivě, ale příliš silný tlak na redukci rychlou dluhů může být v důsledku propadu postižených ekonomik sociálně a politicky neúnosný.

·   Německý konjunkturální index IFO klesl na 108,7 (čekal se pokles na 111). Jde o nepříjemné překvapení ukazující, že se turbulence na trzích začínají zřetelně promítat do reálné ekonomiky. Úroveň indexu je stále z historického hlediska vysoká, ale nebezpečný je klesající trend z posledních měsíců.

·   Objednávky zboží dlouhodobé spotřebyUSA překvapily pozitivně především zásluhou dopravní techniky (letadel i aut). Nepříjemné je, že objednávky kapitálového zboží bez letadel a zbraní klesly o 1,5%, což naznačuje nižší investice a možnost, že jsou podniky kvůli šířícím se obavám opatrnější.

·   Na akciových trzích se objevil závan optimismu, který podle všeho souvisí se spekulacemi na oznámení dalšího kola kvantitativního uvolňování (nebo jiné formy stimulace) na blížící se konferenci v Jackson Hole . Podle našeho názoru je poměrně velká šance, že trhy budou zklamány. Aktuální šance na kvantitativní uvolňování jsou podle velmi nízké.

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

24.08.2011ČS - koment ke zvýšení ratingu ČR Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.08.2011ČS - koment 8.8. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.03.2011ČS - koment 25.3. - ČNB, Irsko, Ifo Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
22.12.2010ČS - koment 22.12. - akcelerace Polska, centr banky, ratingy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.10.2010ČS - koment 25.10. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688