TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.08.2011 06:50:05

HN: Rolník Schwarzenberg měl vrátit dotace, ministr Kalousek mu to prominul

PRAHA (MEDIAFAX) - Karel Schwarzenberg zakusil krkolomnost českého dotačního systému, finanční úřad mu totiž nařídil, aby vrátil pětimilionovou dotaci. Požádal ministerstvo financí o shovívavost a to mu vyhovělo, informují ve čtvrtek Hospodářské noviny.

Stejně jako devadesáti procentem dotačních hříšníků, kteří o pardon zažádají.

Odpustku se Schwarzenberg dočkal až jako ministr zahraničí ve vládě Mirka Topolánka. Ministrem financí v té chvíli byl Miroslav Kalousek, jeho pozdější spolustraník z TOP 09. "Nedošlo ke zneužití veřejných prostředků a nedošlo ke ztrátě prostředků daňových poplatníků," obhajuje pro HN odpustek mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

HN na Schwarzenbergovy dotační trable přišly při systematickém mapování milostí rozdávaných ministry financí, kteří je rozdávají ve velkém. Hájí se přitom tím, že musí napravovat tvrdost zákona o rozpočtové kázni, podle něhož finanční úřady v první fázi nařizují vrácení dotací i za administrativní pochybení.

Jak ovšem nedávno spočítal Nejvyšší kontrolní úřad, zákon byl za poslední čtyři roky 17krát novelizován, ministerstvo ani jednou kritizovanou tvrdost nenapravilo.

Rolník Schwarzenberg požádal o dotace z programu Obnova rybníků po povodni z roku 2002. Nejprve získal příspěvek na obnovu Kroupovského rybníka. Poté, co v září 2003 podepsal smlouvu, získal od ministerstva zemědělství 2,7 milionu korun. O dva měsíce později pak ještě dostal dotaci 1,8 milionu korun na obnovu rybníka Ždír.

Avšak v prvním případě nestihl zkolaudovat rybník v termínu, k němuž se uvázal ve smlouvě. "Nebyl dodržen termín přibližně o šest měsíců," upřesnil Haas z ministerstva financí. "Účel dotace byl ale splněn," ujistil mluvčí.

Schwarzenberg chyboval i při opravách rybníku Ždír. Do konce roku 2006 měl do projektu vložit vlastní peníze. Požadovaných 70 tisíc dodal ovšem se zpožděním. „Peníze byly složeny v lednu 2007 místo prosince 2006,“ vzkázal Schwarzenberg přes své tiskové oddělení.

Eva Vanácová, vanacova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688