Když je v domě k nevydržení

Určitě to sami znáte – venku je takové „vedro“, že se uchýlíte mezi chladné zdi vašeho domova v domnění, že tam bude lépe. To je však omyl, okna totiž z domu udělají skleník, a když rtuť teploměru vystoupá do určité výšky, uvnitř je doslova k nevydržení. Ale nezoufejte, několik řešení existuje a my se s nimi právě teď seznámíme.

Budiž tma!

Starým dobrým receptem je brzy ráno do domu vpustit co nejvíce čerstvého a chladivého ranního vzduchu, hned nato všechna okna zavřít a zatáhnout všechny žaluzie či rolety. Váš domov se touto cestou sice může proměnit v temnou jeskyni, buďte si však jistí, že změnu pocítíte především v podobě snížení teploty. A to už se vyplatí. Pokud vaše okna roletami vybavena nejsou, popřemýšlejte o jejich brzké koupi. Až v létě přijdou návaly horka, budete připraveni.

Chladivý vánek u vás doma

Jednou z možností, jak si pobyt uvnitř ještě více zpříjemnit, je ventilátor.  Využijete jak typy stolní, tak podlahové, které lze umístit téměř kamkoli a užívat si svěžího větříku. U ventilátorů stojanových můžete využít několika rychlostí, úhel náklonu lze navíc nastavit podle potřeby. Pro ty náročnější z vás – máte na výběr i z ventilátorů stropních, jež vás naladí na středomořskou vlnu. Součástí těchto ventilátorů je i světlo, nemusíte si tedy lámat hlavu s tím, jak ventilátor umístit místo lustru – jednoduše lustr vyměňte. Ventilátor je zkrátka levnou, praktickou, ale stále účinnou alternativou ke klimatizaci. Pro rychlé osvěžení a zlepšení vzduchu v místnosti je ideální.

Klimatizace není jen záležitostí automobilů!

Ventilátory jsou sice velmi praktické, ale přeci jen, není nad výkonnou klimatizaci. Vzduch totiž můžete nejen ochlazovat, ale také filtrovat, ionizovat nebo regulovat jeho vlhkost. A to vše pomocí dálkového ovládání. Navíc se novodobé klimatizace mohou pochlubit tichým chodem a většina z nich obsahuje praktickou funkci časovače, díky kterému nastavíte automatické zapnutí a vypnutí klimatizace na určitý čas.

Podle čeho klimatizaci vybírat?

Nad výběrem správného typu klimatizace je potřeba se poctivě zamyslet, tedy alespoň pokud si chcete ušetřit nepříjemné starosti.

První veličina, na kterou byste měli zaměřit svou pozornost, je výkon, se kterým klimatizace ochlazuje teplotu vzduchu. Jednoduchá úměra – čím větší výkon, tím lepší klimatizace – zde úplně neplatí. Výkon totiž závisí na velikosti místnosti, kterou hodláte ochlazovat. Zohlednit také musíte počet a orientaci oken, kterými do místnosti vede přímé sluneční záření, a v neposlední řadě také příkon ostatních spotřebičů v pokoji. Výpočet není jednoduchý a doporučujeme vám se obrátit na odborníky přímo v marketu, kde si budete klimatizaci pořizovat – pracovníci v OBI s vámi rádi prodiskutují všechny možnosti. Obecně platí, že při přehnaně velkém výkonu se stává klimatizace špatně regulovatelnou. Jinými slovy, bude chladit natolik, že ji budete nuceni neustále vypínat a zapínat, aby vám nebylo příliš chladno. Při opačném extrému, tedy nízkém výkonu, se bude klimatizace neustále přetěžovat, zřejmě nedokáže ochladit celou místnost a někdy dokonce zamrzne a nenávratně se poškodí.

Mobilní nebo dělená klimatizace?

Klimatizace vzduch ochlazuje, ale samozřejmě také musí teplý vzduch z místnosti odvádět. Právě v odvodu teplého vzduchu a také v instalaci se liší klimatizace mobilní od klimatizace dělené. V následující tabulce najdete shrnutí rozdílů těchto dvou základních typů.

 

Mobilní klimatizace

Dělená klimatizace

·    Odvod teplého vzduchu pomocí hadice, kterou vedeme ven otvorem ve zdi nebo i otevřeným oknem

·    Nižší pořizovací cena

·    Mobilita – použitelná operativně pro jakoukoliv místnost

·    Slabší výkon, mírně vyšší hlučnost

·    Vestavěná klimatizace rozdělená na dvě části - složitější instalace

·    Vnitřní část je nutné zavěsit v místnosti na zeď, venkovní část se umisťuje na střechu či fasádu

·    Vhodná pro permanentní klimatizování

·    Vyšší výkon, velmi tichý chod

 

Údržba klimatizace

V domácích podmínkách se péče o klimatizaci omezuje na pravidelné čištění filtrů umístěných ve vnitřní jednotce. Aby klimatizace vydržela několik let, je také potřeba jednou do roka pozvat odborníky na servisní prohlídku.

Tip odborníka:

„Sami se do větších oprav raději nepouštějte. Přece jen jde o technologii, která mnohdy nevydrží neodborné zásahy. Zavolat odborníky byste měli nejlépe před začátkem letní sezóny, kdy používáte klimatizace zvlášť intenzivně.  Samozřejmě také v případě, kdy zjistíte závadu. Z vlastní zkušenosti vím, že většinou se rozbitá klimatizace ohlašuje nepříjemným zápachem,“ říká Jan Smékal, ředitel OBI marketu v Praze Štěrboholích.

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: OBI 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky