TNBiz (TN.cz)
Finance  |  23.08.2011 19:05:05

Investičním pobídkám zůstane daňová úleva, shodli se ministři Kalousek a Kocourek

PRAHA (MEDIAFAX) - Sleva na dani pro investiční pobídky, která měla v rámci daňové reformy zmizet, nakonec nejspíš zůstane. Agentuře Mediafax to v úterý po jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) potvrdil šéf rezortu průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS), podmínkou je zachování logiky změn.

"S panem ministrem Kalouskem jsme se dohodli, že pokud v rámci projednávání daňové reformy bude zachována logika změn předkládaných ministerstvem financí, potom je ministr financí připraven akceptovat zachování institutu slev na dani pro investiční pobídky," uvedl pro Mediafax Kocourek.

Na dotaz, jestli se zmíněné zachování logiky změn týká například podpory pro konec daňové slevy na stravenky nebo režijní jízdenky, ministr Kocourek opáčil: "To už je vaše interpretace."

Šéf rezortu průmyslu a obchodu zároveň připustil, že se svým vládním kolegou hovořil na téma jeho účasti na středečním zasedání vlády. "Bavili jsme se o celé řadě věcí, některé z nich ale zůstanou jen mezi námi," zmínil Kocourek.

Miroslav Kalousek a další ministři za TOP 09 odmítají chodit na jednání kabinetu do té doby, dokud bude ministr školství Josef Dobeše (VV) zaměstnávat Ladislava Bátoru jako svého personálního ředitele. Bátora podle mínění TOP 09 urazil předsedu této strany, navíc vystupoval jako aktivista proti pochodu homosexuálů Prahou a je "pohrobkem Národní strany".

Dobeš se za slova svého podřízeného, která vedla minulý týden k odchodu ministrů za TOP 09 ze schůze vlády Petra Nečase (ODS), omluvil a veřejně se od nich distancoval. Podle ministra Kalouska by ale jediným skutečným distancováním byl Bátorův vyhazov.

TOP 09 ze svých pozic ustoupit nehodlá, pro VV je situace okolo personálního ředitele ministerstva školství už vyřešená a víc se jí chce strana zabývat až po návratu předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga z dovolené. Premiér dál opakuje, že s názory kontroverzního úředníka nesouhlasí, ale že spor o jeho další angažmá nemůže blokovat chod celé vlády.

S rušením výhod pro stravenky a závodní jídelny nesouhlasí kromě opozice a odborů ani zaměstnavatelé a vládní VV. Ministr financí Kalousek naopak chtěl za tento cíl bojovat "do poslední kapky krve", protože výhoda pro jednu skupinu lidí podle něj znamená znevýhodnění všech ostatních.

Úlevu na stravenky má podle představ správce státní kasy nahradit jednotný zaměstnanecký paušál ve výši 250 korun měsíčně. Podle kritiků jde na jedné straně o částku nízkou, na straně druhé na tento daňový bonus lidé s příjmem pod 10 tisíc korun nedosáhnout, protože už teď daň z příjmu neplatí.

Daňová reforma ruší koncept 15procentního danění superhrubé mzdy, která obsahuje i odvody na pojistné, a nahrazuje ho 19procentní daní z příjmu. Zaměstnavatelé mají místo jednotlivých částek na zdravotní, sociální nebo úrazové pojištění odvádět daň z úhrnu mezd, kterou všem příjemcům pak přerozdělí nově zřízené jednotné inkasní místo.

Vláda má reformu daní projednávat na svém středečním zasedání, rozjednala ji před 14 dny. "Budu se k ní stavět podle jednacího řádu, který umožňuje schválit zákon i bez jeho předkladatele," potvrdil Mediafaxu ministr Kocourek. Sám Kalousek už opakovaně uvedl, že jde o perfektně připravený zákon a že ho neurazí, když ho kolegové odhlasují bez něj.

Náměstci, které na jednání kabinetu zřejmě vyšle TOP 09, nemají hlasovací právo. Veškeré změny tak budou v režii ODS a VV, případně nestraníka Jana Kubiceho.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688