TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  20.08.2011 09:14:57

ČSÚ ve středu zveřejní údaje o srpnové důvěře v domácí ekonomiku

PRAHA (MEDIAFAX) - Český statistický úřad (ČSÚ) ve středu zveřejní údaje o srpnové důvěře v domácí ekonomiku. V červenci se celková důvěra v domácí ekonomiku meziměsíčně mírně snížila, když souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) klesl o 0,5 bodu.

Indikátor důvěry podnikatelů se v červenci meziměsíčně snížil o jeden bod. Důvěra se snížila v průmyslu, ve vybraných službách a v obchodě; ve stavebnictví se důvěra mírně zvýšila. Ve srovnání s hodnotou v červenci 2010 byla důvěra podnikatelů o 0,3 bodu nižší.

V průmyslu se v červenci hodnocení současné celkové ekonomické situace zvýšilo. Hodnocení současné celkové poptávky se nepatrně zvýšilo, stále příznivé hodnocení zahraniční poptávky o něco kleslo. Zásoby se podle respondentů nepatrně snížily. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v červenci mírně zvýšilo a dosáhlo 84,5 procenta. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně snížila o 0,7 bodu a oproti hodnotám v červenci 2010 byla o 1,7 bodu nižší. V porovnání s nízkými hodnotami v době recese byla důvěra na výrazně vyšší úrovni a byla i vyšší než její dlouhodobý průměr.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v červenci oproti minulému měsíci značně snížilo. Celkově se důvěra ve stavebnictví v červenci meziměsíčně zvýšila o jeden bod a byla o šest bodů nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se v červenci ve srovnání s červnem snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Zásoby se podle mínění respondentů v červenci nezměnily. Celkově se důvěra v obchodě po předchozím růstu meziměsíčně snížila o jeden bod a v meziročním srovnání byla o osm bodů vyšší než v červenci 2010.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v červenci meziměsíčně zvýšil o 1,5 bodu, ale ve srovnání s červencem 2010 byl o 13 bodů nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v červenci vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců stále obávají zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace, i když jejich obavy jsou o něco menší než v minulém měsíci. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v červenci nepatrně snížil. Úmysl spořit se také o něco snížil. Respondenti opět označili současnost za dobu nevhodnou pro spoření a čekají růst cen v příštích dvanácti měsících.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688