TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  19.08.2011 14:55:05

JPMorgan snížila odhad růstu ekonomiky USA pro čtvrtý kvartál a první čtvrtletí roku 2012 (19.8.2011)

NEW YORK (MEDIAFAX) - Banka JPMorgan Chase & Co zhoršila svůj odhad růstu americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku na rovné jedno procento z dřívějšího očekávání růstu o 2,5 procenta, snížila i svůj odhad na první kvartál příštího roku. Informovala o tom v pátek agentura Bloomberg.

V prvním čtvrtletí příštího roku americký hrubý domácí produkt (HDP) podle nového odhadu JPMorgan vzroste o 0,5 procenta místo doposud očekávaných 1,5 procenta.

"Riziko recese je zřejmé, výhled domácího růstu je velmi slabý, růst zahraničních ekonomik byl také revidován níže," uvedl podle agentury Bloomberg hlavní ekonom JPMorgan Michael Feroli.

S předchozím odhadem přitom JPMorgan přišla teprve v úterý. K revizi ji ale podle zprávy přinutila čtvrteční americká makrodata z realitního trhu a indexy spotřebitelského sentimentu.

"Růst v nynějším čtvrtletí vypadá jen mírně horší než předchozí projekce. Globální růst je zklamáním. I zahraniční prognózy jsou nižší. Rizika recese jsou jednoznačně zvýšená," dodal Feroli.

Další americká banka Morgan Stanley zhoršila ve čtvrtek výhled letošního růstu světové ekonomiky z předchozích 4,2 procenta na 3,9 procenta. Odhad růstu světového hrubého domácího produktu (HDP) pro příští rok Morgan Stanley snížila na 3,8 procenta z předchozího odhadu 4,5 procenta.

Morgan Stanley navíc varovala před evropskou dluhovou krizí a také před dluhovými problémy Spojených států amerických, které v posledních týdnech připravily akciové trhy o biliony dolarů. "Spojené státy a Evropa jsou 'nebezpečně blízko k recesi'. Nedávné politické chyby, a to zejména v Evropě pomalá a nedostatečná reakce na krizi, a drama ohledně zvýšení amerického dluhového stropu, snížily důvěru na finančních trzích a mezi podniky a spotřebiteli," uvedli analytici Morgan Stanley ve středeční zprávě.

"Naše upravené odhady ukazují, že Spojené státy americké a eurozóna se v příštích šesti až dvanácti měsících budou pohybovat nebezpečně blízko recese, definované jako dvě čtvrtletí poklesu po sobě," uvedl podle agentury Reuters ve zprávě pro klienty šéf ekonomického týmu Morgan Stanley Joachim Fels.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688