Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  18.08.2011 12:01:34

Nejabsurdnějším poplatkem roku 2008 byl ten za nadměrný vklad. Některé banky jej nemají, ale jiným stále vydělává

Nejabsurdnějším bankovním poplatkem roku 2008 se stal poplatek za nadměrný vklad hotovosti, když ve finálovém hlasování uhájil první místo před poplatkem za vklad na přepážce na vlastní účet. Není se čemu divit – platit bance za to, že jí poskytujete vlastní peníze, je sice absurdní, ale platit bance více za to, že ji dáváte více peněz? To je mnohem absurdnější. I dnes mají některé banky tento poplatek ve svých sazebnících a nebojí se jej použít.

Nadměrný vklad zdarma nalézt lze

Ve čtvrtém díle našeho seriálu článků o životě vítězů ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek se dnes podíváme do roku 2008, ve kterém u čtenářů www.bankovnipoplatky.com oprávněně zvítězil poplatek za nadměrný vklad. Ten oslovil jednu třetinu všech hlasujících. Ze 14 hodnocených bank aktuálně tento bankovní poplatek pro běžné klienty (nepodnikající fyzické osoby) účtuje 5 bank, naopak v devíti bankách jej nezaplatíte. V domech velké čtyřky nadměrnou hotovost vložíte zdarma v České spořitelně a UniCredit Bank, stejně jako v GE Money a Raiffeisenbank, Poštovní spořitelně, Citibank a FIO. ZUNO Bank ani mBank hotovostní operace na svých obchodních místech (zatím) neposkytují.

Nadměrný vklad? Od půl milionu výš

Bankám, které poplatek za nadměrný vklad využívají, může „sloužit ke cti“ alespoň to, že s několika stovkami tisíc vkladu se do limitu bez problémů vejdete. Celkem u dvou bankovních ústavů je limit pro nadměrnou hotovost stanoven na pěti stech tisících (Komerční banka, Volksbank), tři banky si nadměrný vklad účtují od jednoho milionu (ČSOB, LBBW, Equa bank). V poslední jmenované bance však nastavili ještě další, nadměrnější než nadměrný limit. Zatímco u vkladu nad 1.000.000 a do 3.000.000 zaplatíte 0,1 % z vkládané částky, u vkladu nad 3 miliony je to dvojnásobek (0,2 % z vkladu). Nadměrný vklad zpoplatněný desetinou procenta účtují i v ČSOB a Volksbank, zde však s horním stropem poplatku stanoveným na 1.000 . Absolutně mají poplatek vyjádřen v Komerční bance a v LBBW. V Komerční bance v sazebníku naleznete poplatek za zpracování nadměrné hotovosti (75 za vklad nad 500 tisíc ), v LBBW stejně tak - poplatek za zpracování každého započatého 1 milionu hotovosti vás přijde na 1.500 . „Už samotný název poplatku ukazuje na těžko pochopitelný paradox, kdy banka v zásadě trestá klienty, kteří ji přinesou životodárnou tekutinu – peníze“, říká k vítěznému poplatku z roku 2008 provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com Patrik Nacher. 

Poznámka: Věnujte pozornost upřesňujícím informacím pod touto tabulkou.

Banka

Zpoplatňuje banka nadměrný vklad na účty v některému ze svých klientů – nepodnikajících fyzických osob?                             Ano / Ne

Limit pro vymezení "nadměrného vkladu"

Cena za
"nadměrný
vklad"

Česká spořitelna

Ne

není

zdarma

ČSOB

Ano

1.000.000

0,1%

Komerční banka

Ano

500.000

75

UniCredit Bank

Ne

není

zdarma

GE Money Bank

Ne

není

zdarma

Raiffeisenbank

Ne

500.000

zdarma

Poštovní spořitelna

Ne

není

zdarma

Citibank

Ne

není

zdarma

mBank

-

-

neposkytuje

LBBW

Ano

1.000.000

1.500 za každý 1 milion

Volksbank

Ano

500.000

0,1 %, maximálně 1000 Kč

Fio banka

Ne

není

zdarma

ZUNO

-

-

neposkytuje

Equa bank                             (dříve Banco Popolare)

Ano

1.000.000 / 3.000.000

nad 1 mil. a do 3 mil. 0,1 %, nad 3 mil. 0,2 %

Zdroj: Sazebníky bank, zpracování: www.bankovnipoplatky.com

 

Česká spořitelna

Banka "nadměrný vklad" svým klientům v segmentu fyzických osob – občanů neúčtuje.

ČSOB

Příplatek za zpracování hotovosti připisované na běžný účet v souhrnném objemu větším než 1 mil. je ve výši 0,1 % vkládané částky. Klient platí za každé zpracování hotovosti, pokud souhrnný objem hotovosti na jeho všechny běžné účty vedené v i cizí měně během 1 měsíce přesáhne 1 mil. nebo ekvivalent 1 mil. . Do souhrnného objemu není započítávána hotovost zpracovaná prostřednictvím vkladového bankomatu.

Komerční banka

Klient zaplatí 75 za zpracování každého vkladu platné adjustované hotovosti nad 500.000 předané přes přepážku majitelem účtu nebo oprávněnou osobou a vklad mincí nebo smíšený vklad bankovek a mincí v (v případě, že vklad obsahuje do 50 kusů mincí) na běžný účet fyzické osoby v , stejně jako za vklad platných cizoměnových bankovek na běžný cizoměnový účet klienta fyzické osoby vedený ve stejné měně.

UniCredit Bank

Banka nadměrný vklad nezpoplatňuje, vklady v na účty jsou zdarma. Nicméně v sazebníku najdeme položku - Zpracování neroztříděné hotovosti – která stojí 1 500 za každý 1 mil. . Vnímáme to tak, že v momentě, kdy je hotovost roztříděná poplatek se neúčtuje, tudíž v tabulce uvádíme zdarma.

GE Money Bank

Ani GE Money poplatky za nadměrný vklad neúčtuje.

Raiffeisenbank

Ačkoliv má banka v sazebníku uveden „Příplatek za vklad hotovosti nad 500 000 “, majitelé eKonta, účtu Student i ostatních samostatných běžných účtů najdou v odpovídající kolonce potěšitelné „zdarma“. Banka však na základě sazebníku může účtovat sankci za nedodržení podmínek smlouvy o vkladu hotovosti v uzavřeném obalu při vkladu hotovosti do 1 mil. (500 ) a při vkladu nad 1 milion (700 ).

Poštovní spořitelna

Banka nic jako nadměrný vklad nestanovuje.

Citibank

Vklad hotovosti na přepážce je zdarma, nadměrný vklad neexistuje.

mBank

Banka hotovostní operace ve svých obchodních místech (kioscích) neumožňuje. V tabulce uvádíme NA (not available).

LBBW

Banka dle sazebníku vklad jako takový nezpoplatňuje, ale nepřímo klienty stejně „stáhne“ – za každý započatý 1 milion hotovosti totiž účtuje poplatek za zpracování ve výši 1.500 .

Volksbank

Za vklad neroztříděných bankovek nad 500.000 v průběhu jednoho dne banka vybírá příplatek ve výši 0,1 % z vložené částky, maximálně však 1.000 .

Fio banka

Vklady jsou zdarma. V případě, že mezi výběrem z libovolného účtu (resp. výběry z libovolných účtů) a vkladem na libovolný účet (resp. vklady na libovolné účty) realizovanými jednou fyzickou osobou uplyne lhůta kratší než 90 minut, bude bankou každý takto realizovaný vklad zatížen poplatkem ve výši 60 .

ZUNO

Banka hotovostní operace na svých pobočkách (zatím pouze ZUNO zóna na Václavském náměstí v Praze) neposkytuje. V tabulce uvádíme NA (not available).

Equa bank

Equa bank zpoplatňuje vklady hotovosti nad 1 milion a  to částkou 0,1 % z vkladu, když je to do 3 milionů , a 0,2 % vkladu, když je prostřednictvím přepážky deponováno více než 3 miliony .

Redakce www.bankovnipoplatky.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688