Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  16.08.2011 08:47:21

ČS - koment 16.8. - ve znamení HDP, nákupy dluhopisů, jednání N/Fr

ČR + Region

 

·          CZ (D)  Dnes nás čeká předběžný údaj za české HDP… Mezikvartální růst by měl zpomalit z +0,9% q/q na +0,4% q/q. Struktura růstu nebude ještě zveřejněna  (to až v září), čekáme ale, že za růstem budou vývozy a fixní investice. Koruna by na data reagovat neměla, případný silnější růst by však mohl mírně posunout krátký konec křivky směrem nahoru.  Kačka (a.k. a. frank  regionu J ) včera zpátky k fundamentům, 24,30, PLN stále kolem 4,15 – oběť vysoké averze.

 

Svět 

 

·          EMU (D-1) Pokračovalo uklidňování situace – EURCHF se dostal na 1,13 (maximum bylo 1,03 pár dní zpátky), EUR LIBOR-OIS spread poklesl o 5 b.b. na 65 b.b. (stále sice zůstává na nejvyšší úrovni od dubna 2009 a zhruba na úrovni po záchraně Bear Stearns v březnu 2008,ale náznak uklidňování to je), zlato se dostalo ze svých maxim lehce pod 1800 USD/unce, dluhopisy Itálie si hoví kolem 5%. Rychlost minulotýdenního propadu a odraz od dna tak ukazuje, že se minulý týden nejspíš jednalo o paniku a že ta nejhorší panika začíná pomalu opadat. 

·       Dnes se setkávají představitelé Německa a Francie aby se poradili, co s dluhovou krizí, kterou dle našeho očekávání neposlal k ledu ani plán z konce června. Vzhledem k pokročilému stadiu dluhové nákazy a k tomu, že evropští představitelé jsou konzistentně za křivkou, nedá se čekat nějaký velký průlom,  Prostě, dluhová krize bude dál klopýtat k nějakému nehezkému, nevypočitatelnému konci. Zejména, když včera Sarkozy i Merkelová vyloučili společný evropský dluhopis – ten,resp. nějaký fiskální transfer,  se čím dál tím více stává jedinou reálnou možností řešení krize (navýšení EFSF a mandát na odkup dluhopisů, o kterém se diskutuje, je konec-konců v podstatě totéž – u Itálie EFSF v případě stabilizačního nákupu jejího dluhu moc neodepíše, u Řecka určitě ano). Za společný dluhopis se (nepřekvapivě) postavil Tremonti z ITA ale i (překvapivě) prezident německého exportní svazu BGA. No, můj názor: rozpuštění rozdílných kreditních profilů se samozřejmě Němcům nelíbí (platí 2,3% na 10Y) ale argument, že je to potřeba na to, aby byly dobře nastavena motivace zemí chovat se odpovědně, je teď už lichá – na to měli Němci myslet v letech 2002-2008. Řekům v nejbližší době nikdo nepůjčí ani kdyby se chovali jak Němci na entou…Prostě,  snížení zadlužení zemí jako IRL, GRE, PT (=zprostředkovaný nebo přímý fiskální transfer) a tvrdé úspory u SPA  a ITA jsou jedinou možností…ECB donekonečna držet ochrannou ruku nad trhem nemůže… 

 

·       Jo, ECB koupila minulý týden za 22 mld. EUR bondů., nejvíc od spuštění programu v květnu 2010. Celkově tak už má bondů za skoro 100 mld. (ale bez mark-to-market). 

 

·       GER(D) Za chvíli německé HDP, uvidíme, jak se podepsalo Japonsko, drahá ropa a  silné EUR na německém růstu, a jestli se zvedla poptávka domácností… 

 

 

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

08.08.2011ČS - koment 8.8. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.06.2011ČS - koment 16.6. - Polsko, euro oslabuje Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.02.2011ČS - koment 16.2. - HDP, inflace, pakt konkurenceschopnosti Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.08.2010ČS - koment 16.8. - týdenn restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688