Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  10.08.2011 13:32:56

Patrik Hudec: Komodity jsou stále ještě velmi levné


Na trhu panuje velká nervozita, se kterou je spojena i vysoká volatilita. Pokud nás ale nečeká návrat do recese, jsou současné nízké ceny ideální příležitostí k nákupu. I ti konzervativnější investoři by měli mít určité zastoupení komodit ve svém portfoliu, říká Patrik Hudec, portfolio manažer ČP INVEST.

 

 

Jaký je Váš výhled na komodity do konce roku a pro dlouhodobý horizont?

Květnový propad na stříbře a nečekaně silné korekce na ropě byly velice atypické. Co se krátkodobého výhledu týče, ten je snad nejméně jasný od počátku oživení. Na trhu panuje velká nervozita, a tedy i volatilita. Scénáře vývoje globální ekonomiky se velice rozchází. Na jedné straně můžeme být nyní svědky pouze dočasného výpadku hospodářského růstu a současné ceny považovat za dobrou příležitost k nákupu. Alternativní scénář pak hovoří o návratu do recese – "trajektorie W". V tom případě by výprodeje v horizontu měsíců dále pokračovaly. Centrální banky a nejvyšší představitelé vlád však mají samozřejmě zájem na stabilizaci trhů a v nejbližších dnech a týdnech můžeme očekávat oznámení důležitých kroků a opatření, která by měla vést k uklidnění situace. Z dlouhodobého pohledu jsem na komodity optimista.

pokles cen komodit během kontrakce hospodářství pomáhá ekonomikám najít cestu ven z recese, naopak jejich přílišné zdražení obecně vede k navýšení produkce a tlačí na snížení poptávky

Jak reálné je podle Vás riziko, že komodity doplatí na vlastní úspěch, tj. jejich vysoké ceny povedou k inflaci, která poté omezí hospodářský růst?

Komodity se vyznačují jistou "autoregulační" schopností. Jinými slovy, pokles cen komodit (a jejich produktů) během kontrakce hospodářství pomáhá ekonomikám najít cestu ven z recese a stimuluje poptávku po surovinách. Naopak jejich přílišné zdražení obecně vede k navýšení produkce a tlačí na snížení poptávky. Ovšem přes to všechno, strategicky významné suroviny jako ropa při rychlém nárůstu reálně ohrožují hospodářský růst. Ostatně v březnu a dubnu se drahá ropa řadila mezi jedno z největších nebezpečí oživení v USA. Prudký růst cen základních potravin pak v méně vyspělých ekonomikách zase vede k sociálním nepokojům, někdy i ke změnám celých vládnoucích režimů.

Do jaké míry by podle Vás utrpěly komodity při případném hospodářkém zpomalení Číny? Přeci jenom se hovoří o tom, že tempo růstu této ekonomiky zpomalí.

Tempo hospodářského růstu v Číně zpomalí bezesporu. Samotná Čína poměrně razantně utahuje měnovou politiku, neboť bojuje s inflací, a výhled pro největší světové ekonomiky doznal v posledních měsících značných revizí směrem dolů. Přestože je postavení Číny pro komoditní trhy důležité, jsou zde i další rychle se rozvíjející země, jejichž podíl na globální poptávce po surovinách raketově roste. Nechci tím sice nikterak snižovat vliv Číny, stále je to však jen jeden z mnoha cenotvorných faktorů.

Minulý rok zvítězila bavlna. Obhájí své vítězství i letos, nebo bude první místo tentokrát patřit jiné komoditě?

Aby jedna komodita dva roky za sebou porážela všechny ostatní, se stává opravdu velice zřídka. Obzvláště u zemědělské komodity, která má krátký "obnovovací" cyklus, je to velice málo pravděpodobné. Většinou to bývá spíše naopak. Důvodů je několik a jeden z nich jsme zmínili už výše. Dojít k tomu ale samozřejmě může, ovšem pouze při splnění několika podmínek. Nedomnívám se, že by zrovna na bavlně taková situace nastala.

Jaké investiční vyhlídky má podle Patrika Hudce zlato a ropa? Pokračování najdete na Investičním webu, konkrétně ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688