Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.08.2011 09:54:51

Komentáře k inflaci - jádrová deflace

Index spotřebitelských cen se v červenci zvýšil o 0,3 procenta. Meziroční inflace klesla o desetinu procentního bodu na 1,7 procenta. Do vývoje cenové hladiny minulý měsíc nejvíce promluvily sezónní změny cen. Jádrová inflace zůstává záporná a vzhledem k situaci na trzích jsou nyní úvahy o přísnější měnové politice zcela mimo hru.

Nejvýrazněji se v červenci změnily ceny rekreace. Na začátku prázdnin ceny cestovních kanceláří, hotelů, penzionů a kempů skokově rostou. Tentokrát rekreace zdražila o 3,3 procenta, o něco více než v předchozích letech.

Oblečení je dalším typicky sezónním zbožím a červenec měsícem letních výprodejů a slev. Letos ceny textilu v červenci klesly o 3 procenta. V posledních letech se cyklus cen oblečení ustálil a lze očekávat, že v srpnu ještě o něco klesnou.

Dezinflačně působily ceny potravin, které minulý měsíc klesly o 0,3 procenta, když výrazně zlevnily brambory a sezónní ovoce a zelenina. Meziroční inflace v cenách potravin se zmírnila na 4,4 procenta.

Jádrová inflace (bez potravin, pohonných hmot, regulovaných cen a dopadu změn daní) nadále zůstává záporná, což potvrzuje absenci poptávkových inflačních tlaků. Z makroekonomického pohledu je česká ekonomika již déle než dva roky v deflaci. Tato skutečnost dohromady se zhoršujícím se výhledem v eurozóně a nestabilní situací na finančních trzích odsouvá do pozadí jakékoli úvahy o zpřísnění měnové politiky.


David Marek, Patria Finance

Podle Českého statistického úřadu spotřebitelské ceny vzrostly meziměsíčně v červenci o 0,3 %. Meziročně vzrostl index spotřebitelských cen o 1,7 %. Meziměsíční nárůst cen byl jako již tradičně touto dobou ovlivněn zvýšením sezónních cen dovolených. K meziměsíčnímu nárůstu cen došlo u piva o 2,3 %, lihovin o 1,3 % a nealkoholických nápojů o 1,7 %. Výrazně se naopak snížily ceny zeleniny o 15,7 %, oděvů o 2,9 % a obuvi o 4,2 %. Na meziroční bázi naopak výrazně vzrostly ceny potravin a bydlení. Domácí obyvatelstvo tak z tohoto důvodu vnímá inflaci na daleko vyšší úrovni, než oficiálně zveřejňuje Český statistický úřad.

 

Míra inflace se drží poměrně stabilně pod hodnotou 2 % na meziroční bázi a toto tempo lze očekávat i po zbytek roku. Výraznější nárůst cen lze předpokládat v příštím roce a to především z důvodu změn v daňové oblasti. Díky plánovanému zvýšení dolní sazby DPH na 14 % je možné očekávat, že se celková inflace dostane k 3 % hranici. Česká národní banka však zaměřuje svoji pozornost na měnověpolitickou inflaci, která abstrahuje od daňových změn. Ta se by se měla pohybovat na úrovni 2% inflačního cíle. Inflační rizika jsou nízká a expanzivní měnová politika centrální banky by mohla pokračovat nejen do konce roku, ale i na začátku roku příštího.

 

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.04.2023Inflace v USA opět zpomalila, jádrové tlaky však zůstávají silné (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
31.03.2023Jádrová inflace v eurozóně opět zrychlila (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
19.05.2021Jádrová inflace v eurozóně v dubnu mírně klesla na 0,7 % (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688