Petr Volrab (Renesance CI)
Akcie ve světě  |  29.08.2001 00:38:31

Pokles důvěry nezůstal na Wall Street bez odezvy

Americký akciový trh dnes dostal další velmi tvrdou ránu v podobě neočekávaného poklesu spotřebitelské důvěry. Ta byla jedním z posledních makroekonomických ukazatelů, jenž zůstával na silný. Negativní trend se nepodařilo zvrátit ani technologickému gigantu Intel, který v úterý přišel s tím, že ve druhém pololetí očekává určité oživení v polovodičovém sektoru. Investoři poslali akciové trhy níže, neboť se u nich znovu objevily obavy, že v případě nedostatečné podpory ze strany spotřebitelské poptávky budou zisky společností i nadále pod značným tlakem.

Úterní propad akcií se táhl napříč všemi odvětvími, když například mezi třiceti komponenty indexu Dow Jones se našel pouze jediný rostoucí titul. Vedle nepříznivých makroekonomických dat se na negativním vývoji podepsala i některá varování, která zazněla z firemního sektoru. Mimořádně špatnou seanci zaznamenaly například akcie počítačového gigantu Sun Microsystems (SUNW), které si odepsaly více než 5,0 %. Brokerský dům Goldman Sachs totiž snížil svůj čtvrtletní i celoroční odhad růstu zisků a tržeb Sunu před jeho mezičtvrtletní konferencí. V případě tržeb konkrétně broker snížil čtvrtletní odhad z $3,8 mld. na $3,7 mld., a u zisku pak ze 2 centů na jeden cent na akcii. Světlou výjimkou dnešní seance bylo prohlášení hlavního návrháře architektury největšího výrobce čipů na světě Intel (INTC) Paula Otelliniho, že společnost ve druhém pololetí očekává sezónní nárůst poptávky. Měla by se na tom podílet zejména vyšší poptávka po osobních počítačích, a to v souvislosti s návratem studentů do škol. Mezi investory však přetrvávají obavy, že za současného ochlazování ekonomiky nebude mít tato skutečnost dostatečně silný vliv. Tato zpráva nicméně neměla sílu zvrátit dnešní nepříznivý vývoj na trhu a o 2,0 % níže nakonec v úterý skončily i akcie samotného Intelu.

Z makroekonomické oblasti přišla v úterý nepříznivá zpráva v podobě poklesu spotřebitelské důvěry. Ta se v srpnu ocitla na své nejnižší hodnotě za poslední čtyři měsíce. To by mohlo do určité míry ohrozit oživení ekonomiky, která v posledních 12 měsících zaznamenala nejslabší růst od doby poslední recese. Index spotřebitelské důvěry v srpnu poklesl na hodnotu 114,3 z červencové hladiny 116,3. Očekávání trhu se přitom pohybovala na úrovni 117,5. Spotřebitelé jsou méně optimističtí v hodnocení současné ekonomické situace. Přispělo k tomu mimi jiné i pokračující propouštění ze strany významných zástupců podnikové sféry. Jen za poslední čtyři měsíce zaniklo v ekonomice přes 259.000 pracovních míst. Situace, kdy by spotřebitelská poptávka vykazovala i nadále pokles, by mohla vyústit až v propad ekonomiky do recese. Již v tuto chvíli se pohybujeme na samé hraně, neboť analytici očekávají, že zítra, tedy ve středu, oznámená revize vývoje HDP za druhé čtvrtletí ukáže na nulový růst.

Toto zpravodajství pro Vás připravil Renesance Capital Invest
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688