Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.08.2001 16:05:07

Změny pro obchodníky s cennými papíry

 

Zákon o cenných papírech prodělal významné změny

Dne 25. července 2001 nabyl účinnosti zákon o státním dluhopisovém programu na úhradu ztráty Konsolidační banky, který významně, formou poslanecké iniciativy, zasáhl do zákona o cenných papírech, novelizovaného s účinností od 1. ledna 2001, a upravil některé otázky novelou opomenuté. Komise pro cenné papíry ke změně zákona a důsledkům, které z ní plynou pro účastníky kapitálového trhu, především obchodníky s cennými papíry, připravila podrobné právní stanovisko. Účelem stanoviska je objasnit účastníkům kapitálového trhu hlavní změny, jež zákon přináší, přičemž stranou ponechává legislativní kvalitu textu, která výklad zákona místy komplikuje.

Zákon prodlužuje lhůtu, v níž jsou obchodníci s cennými papíry povinni vyhovět některým požadavkům zákona o cenných papírech ve znění letošní novely z jednoho roku na 18 měsíců. Stávající obchodníci s cennými papíry tedy musí uvést své poměry do souladu s novelou do 1. července 2002.

Zákon umožňuje obchodníkům s cennými papíry, aby požádali o rozšíření povolení o služby nově upravené novelou i v případě, že dosud nenavýšili základní kapitál na požadovanou částku a nemají formu akciové společnosti se zaknihovanými akciemi, jak požaduje novela. Komise proto do 1. července 2002 nebude při posuzování žádosti o rozšíření povolení obchodníka s cennými papíry, který licenci obdržel před 1. lednem 2001, přihlížet k tomu, zda žadatel splňuje podmínku minimální výše základního kapitálu, stanovené právní formy a podoby akcií.

Na základě tohoto zákona jsou obchodníci s cennými papíry povinni změnit podobu svých akcií z listinné na zaknihovanou, a to ve lhůtě jednoho roku od účinnosti tohoto zákona. Lhůta tedy uplyne dne 25. července 2002.

Pokud byl obchodník s cennými papíry na základě povolení uděleného do 31. 12. 2000 oprávněn obhospodařovat individuální portfolia zákazníků, smí v této činnosti až do rozhodnutí Komise o jeho žádosti pokračovat. Žádost však musí Komisi podat nejpozději do 90 dnů ode dne účinnosti tohoto zákona, ledaže ji podal ještě před účinností zákona. Od 25. července 2001 tedy mohou obchodníci s cennými papíry, kteří oprávněně poskytovali službu obhospodařování individuálních portfolií před 31. prosincem 2000, v této činnosti pokračovat až do 23. října 2001 (lhůta 90 dnů od účinnosti zákona), případně do rozhodnutí Komise, jestliže do uvedeného data podají, popř. již před účinností zákona podali žádost o udělení povolení k této činnosti.

Jelikož zákon umožnil obchodníkům s cennými papíry poskytovat službu obhospodařování individuálních portfolií, aniž obdobným způsobem upravil další činnosti, které novela opomněla řešit, je Komise nucena dospět k závěru, že s účinností od 25. července 2001 nelze nadále tyto investiční služby ani po přechodnou dobu bez platné licence poskytovat (týká se to zejména poskytování úvěrů nebo půjček). I kdyby obchodník s cennými papíry plnil smlouvy uzavřené před 31. prosincem 2000, dopustil by se závažného správního deliktu, který hodlá Komise důsledně postihovat. Komise však předpokládá, že obchodník s cennými papíry ukončí, popř. přeruší poskytování výše uvedených služeb takovým způsobem, aby nepoškodil zákazníka. A to i v případě, kdyby to znamenalo provést omezený počet zcela nezbytných úkonů, které by mohly naplnit znaky neoprávněného poskytování investiční služby, ale bez jejichž provedení by zákazník mohl přijít k vážné újmě.

Úplné znění právního stanoviska je k dispozici na webových stránkách Komise www.sec.cz

 

V Praze dne 27. srpna 2001

Radka Procházková
tisková mluvčí KCP

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688