Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  02.08.2011 10:21:47

KB - predikce výsledků za 2Q11, čistý zisk cca 3,36 mld.Kč

Mírný meziroční růst výnosů i zisku očekáváme od výsledků Komerční banky za 2Q2011. Naše predikce ukazuje na čistý zisk ve výši 3,36 mld. CZK (+2,7% y/y). V souladu s očekáváním managementu KB předpokládáme, že tempo růstu provozních nákladů (stejně jako ve zbývajících kvartálech letošního roku) převýší tempo růstu výnosů. Vyššího zisku tak banka dosáhne díky stále ještě silnému meziročnímu poklesu nákladů rizika.

Čistý úrokový výnos očekáváme o 1,8% y/y vyšší na 5,51 mld. EUR, růst by tedy měl být přibližně mírně vyšší než v 1Q (+1,5%). Mírný nárůst úvěrového portfolia bude zřejmě i v 2Q2011 tažen především „nízkomaržovými“ hypotečními úvěry (oček. +12% y/y), zatímco zbytek úvěrového trhu, především pro KB klíčové úvěry velkým podnikům, se zatím s největší pravděpodobností z „hibernace“ neprobudily. U poplatků očekáváme meziroční stagnaci, pod konkurenčním tlakem zůstávají především transakční poplatky. U výnosů z obchodování došlo v 1Q2011 ke značnému poklesu a poměrně slabé číslo očekáváme i ve 2Q. Celkové provozní výnosy by tak dle naší projekce neměly překročit 8,2 mld. CZK.

Management KB indikuje rychlejší růst provozních nákladů než výnosů. Myslíme si, že tento trend bude platit i pro 2Q2011, očekáváme, že provozní náklady se meziročně zvýšily o téměř 5% a dosáhly 3,3 mld. CZK. Ve srovnání s prvním letošním kvartálem předpokládáme akceleraci marketingových nákladů. Poměr provozních nákladů k výnosům (CIR) by měl v samotném 2Q dle naší projekce překonat hranici 40% a v rozmezí 40-41% zůstat i po zbytek roku.

Pozitivním překvapením 1Q2011 byly nízké náklady rizika (-42% y/y), nicméně vzhledem k tomu, že byly povzbuzeny jednou poměrně vysokou mimořádnou položkou, ve 2Q očekáváme o více než 100 mil. CZK vyšší číslo. Meziroční pokles nákladů rizika by se tak měl dostat na -18% a zisk před zdaněním by měl mírně převýšit 4 mld. CZK.

Neočekáváme, že by KB odepsala část hodnoty řeckých dluhopisů, které drží ve svých účetních knihách, již ve 2Q (což učinily některé západoevropské banky), každopádně trhy budou novinky v této oblasti zcela jistě pozorně sledovat. Samotné výsledky by podle našeho očekávání neměly přinést výraznější pohyby kurzu akcií KB.

Kompletní predikce výsledků Komerční banky ke stažení zde. zde. (126,05 KB)

Marek Hatlapatka

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688