iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  01.08.2011 09:27:39

Akciový výhled 1. 8.: Do nového měsíce s čistým stolem! (+ banky, F)


iPoint.cz

Dlouho očekávaná událost je konečně na světě. Představitelé obou stran vlády USA se dohodli o navýšení dluhového stropu o 2,1 bilionu amerických dolarů do roku 2013, a zároveň se zavázali ke snížení vládního zadlužení o 2,5 bilionu dolarů do roku 2021. V noci na dnešek o tom dal vědět americký prezident Barack Obama. „Lídři obou stran obou komor parlamentu dospěli k dohodě, která povede ke snížení státního deficitu a možnost bankrotu je zároveň odvrácena,“ řekl Obama v Bílém domě. „Tato dohoda si vyžádá závažné škrty v rozpočtu pro snížení vládního zadlužení, které nyní potřebujeme. To je pro nás nejdůležitější, abychom se vyhnuli státnímu bankrotu,“ řekl Obama.

Nejhorších pět dnů od srpna loňského roku: Taková je tržní statistika týdne předcházejícímu klíčové události posledních měsíců, navýšení zámořského dluhového stropu. K zásadní dohodě došlo až tento víkend. A přestože ještě na rozhodnutí není razítko kongresu, akciové futures vypadají natěšeně. „Osobně očekávám po schválení amerického dluhového stropu přesun zájmu trhu k jednotlivým společnostem a uvědomění si, že většina doposud zveřejněných výsledků hospodaření překonala očekávání trhů a také překonala čísla ze stejného období roku 2010. Zastávám názor, že bez této situace, do které se americká politická scéna dostala, by trhy pravděpodobně nyní překonávaly svá letošní maxima. Problém je to opravdu čistě politický, protože stojí za zmínku, že od roku 1962 byl strop zadlužení posunut výše 72x. Akciová tzv. "letní" rally (zahájena 27.6.2011) by po schválením mohla být obnovena,“ prozradil nám v nedávném průzkumu mezi analytiky Miroslav Hlavoň z Grant Capital.

Ihned po zveřejnění projevu amerického prezidenta na trhy dorazila vlna optimismu, která nejprve zasáhla Asii a pomalu ale jistě se blíží k evropskému a americkému kontinentu. Asijské indexy přidávají až 1,5 %, konkrétně Nikkei 225 +1,34 %, TOPIX +1,23 %, Hang Seng +1,48 %. Výrazné zisky si připisují i evropské a americké futures, které přidávají více než procento. Zatímco v pátek investoři patrně nevěřili, že by k dohodě mohlo dojít, dnes trhy pravděpodobně doženou, co za minulé týdny ztratily a pozornost bude směřovat ke slušným korporátním výsledkům. V příštích dnech bychom se tak na akciových trzích mohli dočkat slušného obratu. Dařit by se mohlo především finančním titulům, které se v posledních dnech stávaly terčem výprodejů. Zisky bychom mohli očekávat ale i na technologiích a u těžařských společností, které by mohla táhnout vzhůru cena ropy. Ta na schválení navýšení dluhového stropu reaguje pozitivně a posiluje až o 1,5 % přes 97 USD za barel. Negativně naopak reagují drahé kovy, kterým zřejmě neprospívá značné uklidnění situace. Poté, co zlato v pátečním obchodování vytvořilo nový rekord na 1637,5 USD za trojskou unci, se nyní veze dolů až o 1 % k 1616 USD. Cena stříbra padá o více než 1,5 % pod úroveň 40 USD za trojskou unci. Evropská dluhová krize však tímto nekončí a drahým kovům tak zřejmě hrana ještě neodzvonila.

Evropa by ráno měla zamířit výše, indikace směřují k více jak jednoprocentnímu růstu, tedy alespoň částečné satisfakci za uplynulý týden. Stejným směrem by se měla vydat Praha, kde by se měly stát vůdčím sektorem banky, jež euroamerickou dluhovou krizí trpí nejvíce. Růstová vlna by se měla

Pondělní kudykam a dvě nová doporučení pro povýsledkovou Erste, čtěte na iPOINT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688