TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  31.07.2011 05:03:47

ECB, BoJ i BOE pravděpodobně se sazbami hýbat nebudou

FRANKFURT (MEDIAFAX) - Evropská centrální banka (ECB) bude ve čtvrtek rozhodovat o nastavení měnové politiky. Podle analytiků ale centrální bankéři se sazbami zřejmě tentokrát nepohnou.

ECB podle očekávání na svém posledním jednání 7. července klíčovou úrokovou sazbu zvýšila o 25 bazických bodů na 1,5 procenta. Tímto krokem trhy nepřekvapila, protože analytici jej díky mnoha dřívějším vyjádřením šéfa ECB Jean-Clauda Tricheta očekávali.

"Evropská centrální banka ponechá svůj arzenál odpočívat, její hlavní sazba by měla zůstat na 1,5 procenta s ohledem na informace z poslední doby naznačující zpomalení růstu v zemích eurozóny," uvedl pro agenturu Mediafax hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Na svém posledním zasedání navíc ECB zvýšila o čtvrt procentního bodu i depozitní a zápůjční sazbu. Depozitní sazba, která určuje spodní hranici úroků na mezibankovním trhu, se tak dostala na 0,75 procenta, horní zápůjční sazba je na úrovni 2,25 procenta.

ECB v rámci boje proti inflaci zvýšila základní úrok už v dubnu poté, co jej předešlé dva roky držela na rekordním jednoprocentním minimu. Na minimu se úroky ocitly hlavně kvůli světové finanční krizi, kdy se banka snažila ekonomiku co nejvíce podpořit.

Šéf ECB navíc upozornil na to, že i nadále bude velmi pozorně sledovat inflační rizika.


O nastavení úrokových sazeb bude ve čtvrtek jednat také bankovní rada japonské centrální banky (BoJ). Podle analytiků se sazby zřejmě nezmění.

Japonská centrální banka sazby nezměnila ani na svém předchozím zasedání 12. července. Hlavní úroková sazba tak zůstala i nadále v pásmu nula až 0,1 procenta.

Podle hlasů analytiků to ale nevypadá ani nyní na to, že by se tamní centrální bankéři rozhodli se sazbami hýbat. "Se sazbami, které jsou téměř na nule, Bank of Japan nepohne ani tentokrát. Japonská ekonomika i nadále potřebuje podporu, aby se vzpamatovala z ničivých následků tsunami," uvedl pro agenturu Mediafax hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

BoJ na svém posledním jednání změnila k lepšímu výhled ekonomiky pro druhou polovinu roku. Tempo oživení po ničivém březnovém zemětřesení je podle centrální banky solidní a mělo by se rozšířit na více odvětví ekonomiky.

BoJ snížila odhad růstu na právě probíhající fiskální rok, ale udělala to jen proto, aby vzala v úvahu špatné první fiskální čtvrtletí, tzn. období od dubna do června. Projekce na příští rok zůstala beze změn. Centrální banka navíc varovala, že mladé tržní ekonomiky před sebou mají těžký úkol vyrovnat se s vyšší inflací a navíc zachovat hospodářský růst. 


Vve čtvrtek bude rozhodovat o sazbách také Bank of England (BoE). Podle analytiků se ale nedá příliš očekávat, že by změnila úrokové sazby.

Britská centrální banka Bank of England podle očekávání ponechala na svém posledním zasedání 7. července klíčovou úrokovou sazbu na historickém minimu 0,5 procenta a program pro nákup aktiv na 200 miliardách liber.

Většina ekonomů se domnívá, že banka se zvýšením hlavní úrokové sazby počká až na čtvrté čtvrtletí letošního roku. "Bank of England nyní nemá důvod měnit parametry měnové politiky. Její klíčová úroková sazba nejspíše zůstane na úrovni 0,5 procenta a objem nákupu dluhopisů by měl i nadále činit 200 miliard liber," odhadl pro agenturu Mediafax hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Britské hospodářství bude v nejbližších měsících čelit těžké situaci, přesto se tamní vláda hodlá držet svého plánu snížit rozpočtový deficit. "Vždy jsme mluvili otevřeně o tom, že tento rok bude těžký," uvedl v týdnu mluvčí britského premiéra Davida Camerona.

Britská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla podle předběžných údajů meziročně o 0,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,2 procenta. "Čeká nás náročné a těžké období, plánujeme ale i nadále snižovat britský dluh," dodal Cameronův mluvčí.

Centrální banka drží hlavní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni již od března roku 2009.

Tomáš Králíček, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688