iPoint (iPoint.cz)
Akcie ve světě  |  29.07.2011 11:49:20

Buď, a nebo


iPoint.cz

Čas do úterka příštího týdne, dokdy by se měl kongres dohodnout na navýšení dluhového stropu, se neprodleně krátí. Jak by se měli investoři k současné situaci na trzích postavit? Jako vždy máme na výběr ze třech možností. Buďto můžeme zaujmout býčí postoj, medvědí postoj anebo neutrální postoj.

Neutrálním postojem by bylo zbavení se všech dosavadních pozic a zůstat sedět na hotovosti s tím, že obchodník bude vyčkávat až se situace vyjasní a pak opět vstoupí do trhu. Z čistě racionálního pohledu se může při současné nejistotě jednat o celkem rozumné řešení, i když je pochopitelně silně konzervativní. Nyní na akciovém trhu můžeme pozorovat poměrně silný nesoulad mezi fundamentem a sentimentem. Tento nesoulad je na trzích nyní patrný více než kdy jindy. Stručně řečeno dobré hospodářské výsledky poukazují na to, že jsou trhy z fundamentálního hlediska relativně podhodnocené. Naopak přítomný silně negativní sentiment poukazuje na určité hrozby, které by v budoucnu mohli nastat. Klasický případ, kdy existují dvě možnosti. Buďto současná negativní nálada pomine a trhy se vrátí ke své vnitřní hodnotě tím, že cena akcií vzroste, nebo se negativní výhlídky potvrdí a nastane výrazná změna ve fundamentu, což taktéž povede k návratu k vnitřní hodnotě. Je to buď, a nebo. Obchodník, který by zaujal neutrální pozici, nic neriskuje a v případě, že by se situace vyjasnila, za včasné reakce by se mohl svést s trendem, který by následně nastal.

Agresivnějším postojem by bylo vsadit si na růst či na pokles s tím, že je obchodník z nějakého důvodu přesvědčen, že pravděpodobnost hraje na jeho stranu. Je-li obchodník silně přesvědčen o tom, že je patová situace pouhým divadélkem, může jednoduše vsadit na long S&P 500 (ES), long USD/CHF či long USD/JPY. Je-li obchodník silně přesvědčen o tom, že k dohodě už dojít nemůže, může zaujmout přesně opačné pozice. Je tu ještě ovšem jeden trh, o kterém jsem přesvědčen, že by mohl růst i v případě obou těchto scénářů...

Celý článek čtěte na iPOINT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688