Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  29.07.2011 09:44:42

Ranní komentář pro 29. 7. 2011: ERSTE, ČEZ, výsledky, makro

Včerejší obchodování v USA bylo mírně negativní v očekávání hlasování o navýšení schodku dluhu, američtí zákonodárci se však nakonec nedohodli a hlasování neproběhlo. Během trhu ještě nebyla zaznamenána příliš negativní reakce, ta se projevila až v Asii (poklesy cca 1%) a i evropský open je dnes negativní.

Rakouská Erste Group Bank dnes oznámila čistý zisk za 2Q ve výši 236 mil. EUR, což je pod naším (255 mil. EUR) i tržním (266 mil. EUR) odhadem. Hlavní rozdíl mezi tržním očekáváním a skutečností vidíme ve vyšších nákladech rizika a horším dopadu přecenění aktiv v bilanci, než trh započítal ve svých projekcích. Pozitivním momentem je výrazně lepší než očekávaný čistý úrokový výnos, kterému pomohl nečekaný q/q nárůst čisté úrokové marže a solidní kvartál z hlediska operací na peněžním trhu. Zklamáním jsou pro nás výnosy z poplatků a provizí, slabá byla ve 2Q čísla především u brokerage služeb v Maďarsku a ČR (ČS). Provozní náklady nepřekvapily, náklady rizika byly kvůli Rumunsku a Maďarsku opět horší než trh očekával a více negativní byl vliv přecenění aktiv vedených v tržní hodnotě (FV) do hospodářského výsledku. Hlavně kvůli posledním dvěma jmenovaným položkám tedy Erste zaostala za tržním očekáváním na úrovni čistého zisku, nicméně výsledky podle našeho názoru nejsou o tolik horší, než by se mohlo na první pohled zdát, především kvůli lepším úrokovým výnosům. Co se týká výhledu na druhé letošní pololetí, Erste zopakovala, že situace v Rumunsku a Maďarsku zůstane nepříznivá, na ostatních trzích nicméně očekává zlepšení jak na úrovni výnosů, tak i nákladů rizika. Bližší komentář k výsledkům přineseme během dne v tradiční flash analýze. (Marek Hatlapatka)

Společnost ČEZ včera odpoledne oficiálně potvrdila, že prodává 50% podíl ve společnosti Mibrag EPH a získává naopak 100% podíl v Energotransu. Obchod souvisí zřejmě s tím, že ČEZ se nyní zaměřuje na snížení expozice vůči segmentu výroby elektrické energie a posílení podílu regulovaných odvětví na výnosech a ziscích. Poté, co se ČEZ nedohodl na prodeji elektrárny Chvaletice (zřejmě kvůli nejistotě ohledně dostupnosti uhlí pro tuto elektrárnu), rozhodl se vzdát podílu v Mibragu včetně připravované uhelné elektrárny v tomto místě (aktiva a práva na výstavbu elektrárny Profen získá také EPH), v Mělníku naopak chystá výstavbu paroplynové elektrárny, která může dodávat teplo do Prahy právě skrze společnost Energotrans. Informace o transakci byly trhu známy již dříve, detaily včetně ceny nebudou obě strany komentovat. Pro akcie ČEZ neutrální. (Marek Hatlapatka).


Dnes očekáváme:

Dnes před US trhem reportují firmy jako Merck&Co., Newmont Mining, Amgen nebo Chevron. Dále čekáme v 14:30 první odhad US HDP za 2Q, v 15:45 Chicago Purchasing Manager, v 15:55 spotř. důvěru Michiganské univerzity.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688