TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.07.2011 10:45:05

Ministerstvo financí rozkrylo využití povodňových stokorun, nemají se minout účelem

PRAHA (MEDIAFAX) - Rezort Miroslava Kalouska (TOP 09) ve středu utnul spekulace o tom, jestli je sto korun měsíčně navíc vybíraných od každého daňového poplatníka skutečně určených na předcházení a likvidaci následků povodní. Podle ministerstva financí se nemá nic z odhadovaného čtyřmiliardového výnosu dostat jinam.

"Vzhledem ke zkresleným informacím, které se v posledních dnech objevují v médiích, uvádíme konkrétní programy, na které se používá výnos ze snížení základní slevy daně z příjmů fyzických osob," uvedl mluvčí rezortu Ondřej Jakob.

Ke svému prohlášení připojil tabulku, podle které byla necelá půlmiliarda využitá na odstraňování následků povodní ze srpna loňského roku. Další více než dvě a půl miliardy mají čtyři ministerstva v rámci povodňových účelů vyčerpat během letošního roku a poslední miliarda pak má být využitá v letech 2012 až 2013.

Nejvíc peněz získalo ministerstvo pro místní rozvoj v programu Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelnou nebo jinou pohromou. V loňském roce to bylo téměř 250 milionů korun, v roce 2011 pak 2,1 miliardy. Celkem miliardu a čtvrt už rozdělilo nebo ještě rozdělí ministerstvo zemědělství na odstranění následků povodní na státním vodohospodářském majetku.

Další peníze ze čtyř miliard korun byly nebo budou určené na podporu bydlení, likvidaci škod po živelných pohromách nebo odstraňování povodňových škod na infrastruktuře vodovodů a kanalizací. Ministerstvo zemědělství pak vyčlenilo prostředky na odstranění škod na zemědělském majetku a rezort průmyslu a obchodu použil 37 milionů korun v rámci programu Záruka pro malé a střední podnikatele.

Finanční prostředky v letošním roce jsou vyplácené prostřednictvím čtyř programů ministerstev pro místní rozvoj, životního prostředí a zemědělství. U posledního ze zmíněných rezortů je navíc ještě jeden nedotační titul.

"Všechny podané a schválené žádosti v programech jsou jednotlivými resorty evidovány v Evidenčním dotačním systému (EDS), který spravuje ministerstvo financí," zmínil Jakob, který dodal, že u schválených žádostí lze dohledat veškeré informace. "Není tedy pravda, že se neví, na jaké projekty bude výnos z takzvané povodňové stokoruny použit. EDS pracuje s přesnosti na haléř a eviduje stovky projektů z níže uvedených povodňových programů," uzavřel mluvčí ministerstva financí.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688