TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.07.2011 13:40:06

Hrubé práce na vile Tugendhat končí, kolaudace památky bude v lednu

BRNO (MEDIAFAX) - Hrubé rekonstrukční práce na vile Tugendhat v Brně jsou hotovy. Dům je zakrytý, hotovy jsou veškeré rozvody vody a energií a dělníky teď čekají vnitřní omítky, opravy interiérů a restaurátorské práce, řekl v úterý agentuře Mediafax generální ředitel společnosti Unistav Miroslav Friš.

Vila Tugendhat, provořadá architektonická památka jihomoravské metropole, absolvovala v úterý takzvaný kontrolní den. Investoři a památkáři se přišli do Černých Polí podívat, jak pokračují stavební práce na stopadesátimilionové celkové rekonstrukci slavného domu.

"Kolaudace začne 24. ledna a potrvá šest dní," oznámil na místě brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). "Stavební i záchranné práce pokračují podle plánu," dodal. Oprava vily se podle primátora proti původnímu rozpočtu zásadně nepodraží. "Peníze navíc vydáme jen na opravy mimořádností, se kterými jsem nemohli před zahájením rekonstrukce počítat," řekl primátor.

Poukázal přitom například na nedávno objevenou unikátní nohu ke konferenčnímu stolku nebo na nábytek, který věnuje své rodné vile a městu Brnu rodina Tugendhatových. "Potomci majitele mně slíbili, že Brnu za velmi příjermnou cenu prodají devět historických kusů nábytku z makasaru, který tvořil původní interiér," pochlubil se Onderka.

Dělníky při opravách vily zatím nejvíce zdržely izolační práce a sanace terasy - ta totiž ujížděla ze svahu dolů, do zahrady. "Ukázalo se, že i tehdejší stavitelé trochu šetřili. Nedali do základů vše, co tam podle projektu náleželo," pousmál se Friš. Stavbaři podle něj přistupují k opravě památky maximálně pečlivě a respektují historické reálie. Jsou proto například v kontaktu s výrobci původního linolea nebo následníky belgických sklářských firem, které osazovaly v 30. letech minulého století do vily továrníků původní okna. "Chceme zvládnout celou rekonstrukci tak, aby se vila co nejvíce blížila původnímu stavu," řekl Friš.

V pondělí nastoupí do vily fasádníci, aby udělali vnitřní omítky. "Bude to měsiční švuňk. Po omítkách osadíme vypínače, baterie, radiátory a další vnitřní vybavení," řekl Friš. Zahradníky pak čeká rekonstrukce zahrady - mezitím se dají vevnitř do práce restaurátoři.

Doladění interiérů bude podle stavbařů a restaurátorů náročné. Většina původního zařízení totiž pochází od zahraničních firem a brněnský magistrát chce, aby tomu tak bylo i po rekonstrukci. Restaurátoři proto oslovují firmy, které se v roce 1930 podílely na vybavení vily.

"Dodavatelé to většinou chápou jako prestiž," řekl Onderka. Dodal, že opravy vily hlídá i speciální tým dvanácti restaurátorů. "Pravidelně se ve vile všichni scházejí. Předsedkyní sboru odborníků je dokonce nejmladší dcera Tugendhatů Daniela Hammer Tugendhatová a její manžel, architekt Ivo Hammer Tugendhat," řekl Onderka.

Veškeré stavební a rekonstrukční práce by měly podle primátora skončit těsně před vánocemi, měsíc poté bude kolaudace. "První návštěvníky by mohla vila Tugendhat přivítat koncem ledna," slíbil Onderka

Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688