TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.07.2011 10:35:11

Nejoblíbenějším vínem v Česku je Rulandské šedé, tvrdí moravští vinaři

VELKÉ PAVLOVICE (MEDIAFAX) - Nejoblíbenějším vínem v Česku je Rulandské šedé. Agentuře Mediafax to v úterý řekl obchodní ředitel vinařské společnosti Vinium Velké Pavlovice Tomáš Bína s tím, že první příčku si rulandské drží již několik let.

U Čechů podle Bíny jednoznačně vyhrávají bílá vína. Vedle oblíbeného Rulandského šedého spotřebitelé vyhledávají také Veltlínské zelené a Müller Thurgau. "Módní trendy ale v poslední době vynesly do popředí růžové víno," poznamenal Bína. Z tuzemských červených vín se podle něj dlouhodobě udržuje v popředí spotřebitelské obliby Frankovka a Modrý Portugal.

Pití vína ovlivňují podle pěstitelů módní trendy. Co se týče pití bílého a červeného vína, jsou však Češi velmi stálí. "Preferují bílá vína a v oblibě mají lehké ovocné chutě, které osvěží zvláště v létě," tvrdí Bína. Lidé se podle něj zároveň stále více odvracejí od těžkých alkoholických vín a dávají raději přednost lehkým vínům. "To je také jeden z důvodů prosazení růžového vína," řekl Bína.

Ministerstvo zemědělství odhaduje, že loňská roční spotřeba vína loni vzrostla na 19,1 litru na osobu. V budoucnu lze prý očekávat její další růst. Spotřeba vína v Česku totiž roste dlouhodobě. V padesátých letech minulého století byla kolem šesti litrů na hlavu, ještě v roce 1993 činila jen 12 litrů. Přesto Česko nadále zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů na osobu a rok.

Sami vinaři se shodují, že o pití vína je mezi Čechy stále větší zájem. "Pokračující nárůst předpovídají moravští vinaři i v letošním roce. "Abychom dosáhli evropského průměru, musel by každý vypít ještě o sedm až osm litrů vína za rok víc," řekl Bína. V Česku, které není v produkci vína soběstačné, by pro to mohly být předpoklady - předběžné odhady letošní úrody totiž podle Bíny naznačují, že rok 2011 bude na víno velmi dobrý. V poslední sezoně přitom tuzemští vinaři vyprodukovali rekordních 840 000 hektolitrů vína, což je o dvacet tisíc hektolitrů více než v předcházejícím roce.

Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688