Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  25.07.2011 16:52:42

Martyrium okolo zvýšení stropu amerického zadlužení je takové české déja vu

Konec minulého týdne se na akciových trzích nesl ve znamení uklidnění dluhové krize. Čtvrteční summit zemí eurozóny představil novou verzi záchranného fondu a investoři mohli konečně vzít v potaz lepší než očekávané výsledky, které reportují americké firmy. Nicméně páteční krach v jednání o navýšení stropu amerického dluhu (dohoda musí být schválena do 2. srpna) dnes posílá americké akcie níže. Trochu to připomíná české déja vu, kdy podobné obstrukce s opozicí můžeme vidět u nás při schvalování rozpočtů nebo dohod v koalici.

Zpočátku evropské trhy otevřely také cca 0,5 až 1% v záporu, ale s postupem času dokázaly korigovat a od odpoledne se obchodovaly poblíž nuly. Tahounem růstu (a korekce ze záporných číslech) byl např. sektor automobilek a health-care (zdravotní péče), když např. akcie BMW posouvají svá roční maxima na 73,40 EUR (dnes +2,5%) a za celý rok dokázaly vzrůst o více než 80 procent z cen 40 EUR! Švýcarský výrobce léků Roche si polepšil o 3,6 procenta a to díky doporučení od analytiků Bank of America/Merrill Lynch.

Také na pražské burze bylo živěji jen na akciích, které se dostaly do hledáčku analytiků. Výrazná 11 procentní korekce během nahoru dvou dnů u mediální CME (dnes +1,1% na 310,90 CZK) byla do jisté míry vlivem doporučení od analytika od americké makléřské firmy Morgan Joseph, který CETV ohodnocuje „kupovat“ s cílovou cenou 425 CZK. Samotné doporučení by zřejmě nemělo takovou odezvu, kdyby nebylo prezentováno na velmi sledované televizi CNBC s ekonomickým zpravodajstvím. Mimo dění zůstaly akcie Erste Group (-1,5% na 827 CZK) a to i přes pozitivní doporučení. Britská HSBC vidí roční cílovou cenu na rakouské bance 1.113 CZK. Stejně tak Komerční banka (-0,3% na 4.011 CZK), která je ale bez zájmu investorů už pár týdnů, zatímco za akcie Erste byli v pátek kupci ochotni dát i 872 korun. Na obranu naší KB je dobré připomenout její „luxusní“ kapitálovou přiměřenost. Západoevropské banky se zapotily se splněním kóty 6% (Deutsche Bank 6,5%, Erste Group 8,1%), ale Komerční banka se může pyšnit 14 procenty. Proto si myslím, že akcie KB se stanou v brzké době zase cílem nákupních objednávek i po zkušenostech s jejím cca měsíčním cyklem, kdy je naprosto přehlížená a poté opět několik týdnů nakupována.

Zítra nás čekají před otevřením evropských trhů výsledky Deutsche Bank. Ty by nemusely zklamat vzhledem k lepším než očekávaným výsledkům amerických bank a pokud jejich CEO Josef Ackermann neotevře diskuzi o dalším navýšení kapitálu v nejbližší době, může to pomoci k růstu i bankám na pražské burze.


Dušan Jilčík

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688