TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  22.07.2011 11:20:05

Ministr Kalousek: Jednotná 19procentní DPH je mimo hru

PRAHA (MEDIAFAX) -

Zatímco v pátečním rozhovoru pro Hospodářské noviny ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připouštěl návrat k debatě o sjednocení DPH na 19 procentech výměnou za vyšší daně pro bohaté, podle vyjádření, které poskytl médiím, tato diskuse kvůli postoji Věcí veřejných už skončila.

"Já ani nic takového udělat nechci. Já jsem pouze říkal, že při diskusi o DPH, v zájmu rychlejší konsolidace rozpočtu, jsem byl ochoten přistoupit na to, že po přechodnou dobu nějakým instrumentem by byla o něco vyšší progrese," řekl Kalousek. "Nicméně ta diskuse skončila, Věci Veřejné odmítly 19procentní sazbu k 1. lednu 2012 a já samozřejmě nehodlám navrhovat nic jiného," dodal ministr financí.

Dále Kalousek uvedl, že debata o sazbě DPH se povede ještě na začátku září v Poslanecké sněmovně. Už to ale podle jeho slov nebude diskuse, při níž by byl ochoten souhlas Věcí veřejných s vyšší DPH vyměnit za vyšší daňovou progresi.

Kalousek už ale nebude ochoten vyměnit s Věcmi veřejnými jejich případný dodatečný souhlas se změnou DPH na 19 procent od příštího roku s větší daňovou progresí.

"Strana Věci veřejné jasně deklaruje, že nepodporuje navrhované DPH 19 procent," uvedl v prohlášení schváleném celým předsednictvem strany její šéf Radek John a dodal: "Ohrazujeme se proti tendencím obvinit Věci veřejné z kalkulu vyměnit 19procentní DPH za navýšení rozpočtu ministerstva dopravy."

Vedení strany a poslanecký klub VV podle Johna jednoznačně konstatuje, že za současné ekonomické situace v Česku není nutné ke sjednocení DPH na 19 procentech už od příštího roku přistupovat, navíc u něj hrozí podvázání ekonomického růstu země. "Dokud si nebudeme jisti, že ještě nejde uspořit na straně státu, neuvažujeme o vyšší DPH," zdůraznil předseda strany.

John zároveň odmítl mediální spekulace, podle nichž by VV byly ochotné vyměnit zvýšení daně z přidané hodnoty za navýšení rozpočtu pro ministerstvo dopravy. "Považujeme tyto spekulace za tendenční a manipulativní," zmínil šéf VV, podle kterého debata o DPH s penězi pro rezort dopravy nesouvisí. Předseda Věcí veřejných doplnil, že podle stranických analýz je možné ušetřit peníze na výdajů ministerstev obrany, zemědělství nebo práce a sociálních věcí.

"Stále platí, že si nedovedeme představit zvyšování nepřímých daní bez využití zdanění hazardu, auditu daňových výjimek, zavedení progrese vysoko příjmových skupin či zvýšení korporátní daně," vypočetl dlouhodobou pozici VV John. Jako další možnosti pro zisk peněz zmínil zdanění prostituce nebo návrh strany na daňovou amnestii, která je využívaná například v Německu, Velké Británii a Itálii.

Páteční Mladá fronta Dnes přitom přišla s informací, že předseda VV Radek John je o sjednocení DPH na 19 procentech už od příštího roku ještě ochotný debatovat, byť s tím zdaleka ne všichni poslanci VV souhlasili. Podle Johna mělo být reciproční podmínkou zavedení nového daňového pásma pro lidi s příjmy od 90 tisíc korun, zvýšení daně firmám o jeden procentní bod a zhoršující se situace v zemích platících eurem.

Vláda Petra Nečase (ODS) měla ve středu dvě varianty výdajových rámců státního rozpočtu pro rok 2012 s výhledem na další dva roky. První počítala s tím, že rozpočtový schodek bude v příštím roce 95 miliard korun, ministerstvo dopravy dostane peníze tak, jak mělo před rokem slíbeno a DPH se sjednotí na 19 procentech. Kalousek šel podle svých slov na středeční jednání s přesvědčením, že tato varianta zvítězí právě o ní den předtím jednala porada ekonomických ministrů a v pondělí i špičky koaličních stran.

Lídři VV na mimořádném středečním jednání K9, které schůzi kabinetu přerušilo, ale přišli s tím, že na sjednocování DPH nejsou ochotni přistoupit. "Dostal jsem asi 1100 e-mailů od našich podporovatelů, kteří mi napsali, že s námi končí, pokud sjednocení na 19procentech dopustíme," okomentoval postoj strany později ve středu předseda VV Radek John.

Kabinet schválil verzi označenou číslem dvě, která přitom plně respektuje v červnu uzavřený dodatek ke koaliční smlouvě. DPH podle ní bude příští rok ve dvou sazbách, základní 20procentní a snížené, která z letošních deseti stoupne na 14 procent. V roce 2013 zakotví obě sazby na společné hranici 17,5 procenta. Rozpočtový deficit bude v tomto případě 105 miliard korun.

Jak ministr financí, tak předseda ODS a premiér Nečas ve schůzi vlády zdůraznili, že jejich strany preferovaly variantu s nižším schodkem, kterou považují za odpovědnější i za cenu nepopulárního růstu DPH.

S dílčími výsledky nejsou spokojené ale ani VV. Ministr dopravy Pavel Dobeš, který vládní tiskovou konferenci sledoval jako divák v sále, novinářům přiblížil, že většinu škrtů ponese jeho rezort. Připomněl výdajové rámce schválené pro rok 2012 v září loňského roku, podle kterých měl jeho rezort hospodařit v příštím roce s více než 30 miliardami korun. Místo toho jich bude mít jen zhruba 24. Dobeš pak dokladoval, že proti výhledu postihl jeho ministerstvo největší pád, a to na dvoutřetinovou hranici. Chce proto s ministrem financí ještě dál o penězích pro svoji rozpočtovou kapitolu vyjednávat.

Kalousek se k informacím, které Dobeš ve čtvrtek podpořil i tiskovou zprávou, vyjádřil rezervovaně. S odkazem na mládí a nezkušenost ministra Dobeš je se svými 29 lety nejmladším členem kabinetu zdůraznil, že jeden druhému nejsou nadřízeními a oba mají odpovědnost vůči vládě a jejím prioritám.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 14:40  Specialista/ka v oblasti účetnictví podnikatelů MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688