Zlato na novém rekordu díky obavám na obou stranách Atlantiku

Autor: Saxo Bank (home.saxo)
18.07.2011 12:08:28

Komoditám se v uplynulých několika týdnech dařilo mazat červnový propad, během kterého došlo k redukci spekulativních pozic. Hlavní komoditní indexy jsou zpět v černých číslech a za uplynulé dva týdny zaznamenala zisk většina sektorů.

Stejně jako u ostatcích tříd aktiv, tak i komoditní obchodníci bedlivě sledují vývoj na obou stranách Atlantiku. Evropská dluhový krize v plném proudu a politici i centrální bankéři se snaží zabránit nákaze dalších zemí jako je Itálie, které trpí pod zřejmými útoky spekulantů. Americké vládě se nedaří prosadit zákon, kterým navýší dluhový strop, jinak hrozí riziko snížení ratingu a bankrotu. Uprostřed toho spolu svádí boj euro s dolarem a zatím neznáme vítěze. 

Cena ropy se drží, rezervní kapacita klesá
Polovina ropy, kterou chtěla Mezinárodní energetická agentura uvolnit ze strategických rezerv, je už na trhu. Pokud bylo cílem snížit cenu ropy, tak to se zatím nepovedlo. Ropa Brent stojí 116 dolarů a cena se od uvolnění rezerv téměř nezměnila, naopak je na trhu stále cítit napětí díky nedostatku kvalitní ropy z Libye. Cena ropy WTI je níže, ale jako benchmark slouží právě Brent.
Forwardové ceny se příliš nemění díky obavám o rezervní kapacitu. Zvýšená poptávka ze strany rozvíjejících se zemí v následujících měsících a letech bude zatěžovat producenty i nadále. Mezinárodní energetická agentura (MEA) minulý týden zveřejnila zprávu, ve které v roce 2012 předpovídá růst spotřeby ropy o 1,47 milionů barelů denně na 91 milionu barelů. Připustila také, že vysoká cena ropy může předpověď snížit.

Cena ropy Brent je tento rok průměrně 111,40, tedy 39 procent nad průměrem roku 2010. To spolu s vyššími cenami potravin negativně ovlivňuje ekonomickou aktivitu domácností v západních zemích a představuje riziko dalšího poklesu.

Protože krize v Libyi stále není vyřešená, bude zajímavé sledovat, zda se MEA rozhodne uvolnit více než původně zamýšlených 60 milionů barelů. Rozhodnutí bude známé do 30 dnů po původním oznámení, což je tento pátek a spekulace budou do té doby ovládat trh.
Brent se zářijovým dodáním se obchoduje za 114 až 120 dolarů a trh věnuje pozornost vývoji ekonomické situace na obou stranách Atlantiku. Jakmile se prezident Obama dohodne s republikány na stropu pro výši zadlužení, dá se čekat, že trh obrátí pozornost znovu k evropské dluhové krizi a to bude znamenat podporu pro dolar, což znamená slabší podporu pro ropu.

Obavy z vývoje dluhů podporují zlato a stříbro
Zlato minulý týden vytvořilo nový rekord hned v několika měnách, protože těží z makroekonomického vývoje na obou stranách Atlantiku. Býkům na zlatě hraje do karet horšení situace v Evropě, možnost dalšího kola monetárního stimulu v USA a možného zhoršení ratingu.

Během posledních měsíců investoři část peněz ze zlata stáhli. To nyní zlatu pomáhá zpět výše, i když jsme v měsících, kdy je fyzická poptávka po zlatě tradičně slabá.

Máme za sebou devět ziskových dní v řadě a tak bych čekal určitou konsolidaci kolem 1550 USD, kde je podpora a na 1600 dolarech rezistence. Dokud se makroekonomická situace nezlepší, není důvod, aby růst ceny zlata nepokračoval. Pokud se zlatu podaří překonat 1600, může růst ceny pokračovat až na horní okraj růstového kanálu, tedy na 1680.

Také stříbru se daří profitovat na rally zlata, protože stříbro je stále významně pod maximy dosaženými v dubnu. Růstem překonalo zlato, ale nyní je uvězněno v pásmu 6ti dolarů. Rezistenci představuje 40 USD.

Ceny obilovin rostly díky silným fundamentům
Pokles ceny obilovin z konce června a začátku července se zastavil. Růstu cen pomáhají vysoké teploty a zvýšený export. Výprodej byl na trhu ještě umocněno spekulanty,kteří se ve spěchu stahovaly z trhu. Díky tomu je ale trh v lepší kondici a může tak lépe reagovat na fundamentální zprávy. Díky nim rostla ceny rýže a pšenice. Předpovědi počasí ukazují v USA na pokračující horké a suché počasí.

Rýže se vyšplhala zpět na úrovně z roku 2008
Cena rýže na burze v Chicagu v uplynulém měsíci přidala 13 procent. Důvodem je menší americká úroda a nejistota ohledně thajské politiky. Thajsko je největší exportér a pokud svým farmářům dí nízké ceny, může to zvednout ceny exportní, což by se projevilo v cenách světových. Odhad úrody v USA byl snížen z 7,55 milionů tun na 6 milionů tun díky suchu v Texasu a záplavám.

Rally na cukru se zpomalila
Cena cukru od květnových minim přidala 47 procent a ustálila se kolem 30 dolarů za unci. Ministerstvo zemědělství zveřejnilo zprávu, podle které jsou zásoby nižší, než by měly být. Dá se čekat, že cena bude náchylná k výkyvům, navíc většina podpůrných zpráv je už v ceně zapracovaná.

Zemní plyn jde nadále do strany
Po té, co cena znovu testovala 4 dolarovou hranici, došlo k prudké otočce zpět do středu pásma. Trh je uvězněn mezi očekáváním, že dojde k rychlému nárůstu zásob a mezi očekáváním vysokých teplot ve dvou třetinách USA, což má zpravidla za následek vyšší spotřebu. Navíc se blíží hurikánová sezóna, vývoj hurikánů se dá sledovat na www.nhc.noaa.gov .

Bavlna se vrací zpět k zemi
Cena dále klesala, protože obavy o vývoj počasí v USA převážily všeobecně lepší podmínky, které mohou světové produkci pomoct odrazit se od nízkých úrovní v sezóně 2010/2011.


Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 19:20 1 unce 2 221,78 USD
28.03.2024 19:16 1 unce 2 221,47 USD
28.03.2024 19:06 1 unce 2 221,61 USD
28.03.2024 19:00 1 unce 2 221,90 USD
28.03.2024 18:56 1 unce 2 221,19 USD
28.03.2024 18:48 1 unce 2 220,83 USD
28.03.2024 18:40 1 unce 2 218,82 USD
28.03.2024 18:34 1 unce 2 219,30 USD
28.03.2024 18:26 1 unce 2 218,20 USD
28.03.2024 18:20 1 unce 2 218,64 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.