TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  18.07.2011 01:23:46

Americké akcie čeká těžký týden

Mediafax

NEW YORK (MEDIAFAX) - Americké akciové trhy čeká těžký týden, hlavně kvůli jednání politiků o zvýšení stropu zadlužení Spojených států. Informovala o tom agentura Reuters.

Akciový index S&P 500 přitom minulý týden zaznamenal nejhorší týdenní ztráty za posledních pět týdnů.

Investoři, kteří jsou nervozní z pomalého postupu mezi demokraty kontrolovaným Bílým domem a Kongresem, jehož Sněmovnu reprezentantů ovládají republikáni, by podle odhadů agentury Reuters mohli začít přesouvat své prostředky do bezpečnějších aktiv, třeba i na hotovost.

Zatímco středobodem zájmu bude právě jednání o zvýšení limitu zadlužení USA, pokračuje ve Spojených státek také výsledková sezona nejznámějších společnosti, které v uplynulém týdnu zveřejnily poměrně solidní zisky. Celkem 74 procent z nich ohlásilo lepší výsledky, než očekávali analytici na Wall Street.

Pro nastávající týden se očekává, že americké firmy vykážou celkem 6,5procentní růst zisku za druhé čtvrtletí tohoto roku.

I přes dobré výsledky uzavřel index S&P 500 uplynulý týden oslaben o 2,1 procenta, index Dow Jones klesl o 1,4 procenta a technologický index Nasdaq přišel o 2,5 procenta.

Obchodníci s cennými papíry také čekají na statistiky ukazující stav americké ekonomiky. Ty, které byly zveřejněny za poslední měsíc, přitom spíše vyvolávají otázky ohledně zdravotního stavu hospodářství USA. "Čím větší pohled máte na ekonomiku, tím větší máte pocit, že je to katastrofa," prohlásil Joe Saluzzi ze společnost Themis Trading s tím, že za dobrými výsledky většiny firem stojí hlavně snižování nákladů. Na růst ekonomiky by spíš ale ukazoval růst tržeb.

Mezi hlavními společnostmi, které mají výsledky svého hospodaření zveřejnit, jsou i finanční giganti jako Goldamn Sachs, Morgan Stanley, Bank of America nebo American Express. V kalendáři firem, jejichž výsledky se netrpělivě očekávají, jsou však také technologické společnosti jako Apple, Microsoft nebo Intel Corp.

"Počkejme si, jak dopadnou další firmy. Počkejme si na to, jestli i jejich výsledky budou dobré jen kvůli snižování nákladů, nebo jestli už se dostaly k růstu tržeb. To nám řekne mnohem víc," dodal Saluzzi.

Index S&P 500 je po posledních ztrátách těsně pod 50denním průměrem, což je technická úroveň, která ukazuje na možnost dalších prodejů. Podle některých analytiků by se však situace na trhu mohla zase zlepšit, pokud se politikům podaří vyřešit situaci ohledně zvýšení limitu zadlužení Spojených států.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688