Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.07.2011 13:48:38

EK očistila ČEZ z nařčení manipulace s cenami a z nařčení o účasti v kartelu

V listopadu 2009 byla ve společnosti ČEZ zahájena kontrola Evropské komise patrně za přispění jejího konkurenta, společností Czech Coal, která se snaží povýšit bilaterální spor mezi ČEZ a Czech Coal o plnění smluvních závazků na dodávky uhlí do Počerad na evropskou úroveň za použití mechanismů EU pro kontrolu funkčnosti trhů. ČEZ v následujícím období až do dnes poskytl Komisi maximální součinnost a předložil přesvědčivé důkazy o svém korektním chování a zároveň poukázal na nepřípustné chování Czech Coal.

Podle dnešního oznámení Evropská komise plně očistila společnost ČEZ od několika závažných nařčení. Jasně se prokázalo, že společnost ČEZ nemanipuluje a ani nemohla manipulovat s cenami elektřiny, nejednala a nejedná s nikým v kartelu, ani se nijak neangažovala v omezování obchodu s hnědým uhlím, na rozdíl od společnosti CzechCoal, kterou z takového chování řada odběratelů v poslední době obviňuje. 

„Jsme potěšeni, že Evropská komise vyvrátila nařčení ČEZ z manipulace trhu s elektřinou a uhlím, kterou šířili naši konkurenti. Dnes publikované tiskové prohlášení Komise je dalším potvrzením toho, že v České republice máme otevřený, plně liberalizovaný a fungující trh s elektřinou,“ uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ.

Šetření Evropské komise bude pokračovat pouze v jedné oblasti, kterou je  podezření z možného bránění vstupu ostatních účastníků trhu na český trh výstavby elektráren, kterého se mohla společnost ČEZ dopustit rezervací přenosových kapacity na připojení k síti v lokalitě Počerady v severních Čechách pro svůj připravovaný zdroj, který nahradí po dožití stávající uhelné bloky v Počeradech, když společnost Czech Coal údajně také měla v té době připravený projekt výstavby své elektrárny,  ale nepožádala včas o přenosovou kapacitu.

Společnost ČEZ je přesvědčena, že se při dalším šetření prokáže, že se ani v této oblasti ničeho nedopustila. Sama Evropská komise uvádí, že zahájení řízení v žádném případě nepředjímá jeho výsledek. Navíc bylo prokázáno, že na český trh výroby elektrické energie v posledních několika letech vstoupila celá řada nových provozovatelů a realizuje se řada konkurenčních projektů s využitím české přenosové sítě. Projekt ČEZ je navíc zcela kredibilní. Ještě dlouho před tím, než proběhla první inspekce Komise v roce 2009, již  byly podepsány závazné smlouvy na dodávku technologie i plynu. Získali jsme navíc, a to ještě v předstihu oproti původnímu plánu, všechna povolení a na jaře letošního roku se plně rozběhly práce na výstavbě paroplynového bloku v Počeradech. To vše jasně prokazuje, že rezervace přenosové kapacity nebyla v žádném případě spekulativní, ale přímo spojená s projektem, který ČEZ s plným nasazením realizuje.

ČEZ bude samozřejmě i nadále plně spolupracovat s týmem Evropské komise tak jako doposud. Během formální fáze šetření zbývající oblasti zájmu Komise poskytne další relevantní informace a důkazy, aby rozptýlil i zbývající pochybnosti o svém chování tak, jako to již učinil v oblastech, kde byl ČEZ dnes od původních podezření plně očištěn.

Eva Nováková
tisková mluvčí 
ČEZ, a. s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688