Dlažby a obklady doplňte praktickými profily

Dlažby a obklady potřebují doplnit praktickými profily. Doplňkové profily vyrovnávají přechod dvou výškových úrovní podlah, kompenzují tlakové a tahové síly, plní sanitární funkci, nebo slouží k ukončení plochy dlažby.


Profily jsou doplňky ke keramickým dlažbám a obkladům, které slouží především jako:

Ukončovací profily
Ukončovací profily slouží k ukončení plochy dlažby a obkladu. Dle funkce mohou být vyrobeny z PVC, hliníku, nerezu a mosazi s různými povrchovými úpravami. Slouží také k zakrytí neglazované – boční části dlaždic a obkladů.

Přechodové profily
Přechodové profily jsou užívány zejména k zakrytí a přemostění přechodu mezi jednotlivými typy podlah. Například plovoucí laminátové podlahy a keramické dlažby. Přechodové profily také mohou sjednotit různé výškové úrovně podlah (řádově v mm). Vyrovnávací profily slouží k překonání výškového rozdílu mezi jednotlivými druhy podlah.

Schodové profily
Schodové profily slouží k ochraně rohů – hran schodových stupňů a současně působí jako protiskluzná plocha. Jsou vyráběny z hliníku, mosazi nebo nerezu s pryžovou protiskluznou plochou, nebo kovové – pouze jako dekorativní profily.

Balkónové profily
Balkónové profily slouží jako okapové nosy a ukončení podlahové konstrukce na balkónech a terasách (lodžiích).

Sanitární a rohové profily
Sanitární profily slouží jako přechod mezi dlažbou a keramickým obkladem a současně působí jako dilatační profil. Užívají se pro přechody obkladů a rámů oken, popřípadě jiné konstrukce. Často se užívají trvale pružné plastové profily ve tvaru písmene L.

Listely
Listely profily slouží, stejně jako keramické, jako dekorativní prvky – pásky k podtržení výsledného estetického vzhledu obložené plochy.

Dilatační profily
Dilatační profily slouží k vyrovnání tlakových a tahových sil vznikajících při objemových změnách již osazené dlažby. Dilatační profily jsou sestaveny z pružné a tuhé části.

Pružná část může být tvořena silikonovými kaučuky s těmito vlastnostmi:

- jsou trvale pružné při teplotách -60 až +150°C, (objemová změna až o 50%)
- odolávají atmosférickým vlivům
- odolávají UV záření

Dále může být pružná výplň provedena z polysulfidových a akrylátových kaučuků, které mají některé shodné vlastnosti jako silikonové kaučuky. Oproti nim však neodolávají v případě tahového namáhání a při nízkých teplotách.

Materiály užité při výrobě doplňků – profilů:

Kovy jako jsou hliník, mosaz a nerez s povrchovou úpravou neleštěné nebo leštěné. Hliník může být také eloxovaný. Použité mohou být i plasty, zejména PVC.

Mosaz je odolná proti chemickým vlivům a snáší velké mechanické zatížení. Nevýhodou je, že se časem na ploše vytvářejí skvrny.

Hliník není vhodný do prostor s velkým namáháním. Není odolný proti působení různých vlivů, které způsobují jeho korozi. Viditelnou plochu chráníme proti poškození a profil osazujeme zcela do lože provedeného z lepidla.

Nerezavějící ocel – nerez je odolná kyselinám, louhům a mechanickému namáhání.

Pracovní postup montáže profilů:

Typ profilu volíme podle tloušťky keramické dlažby nebo obkladu a účelu, kterému má sloužit. Profil nesmí vyčnívat z plochy.

Profil osadíme do připravené plochy s lepidlem, naneseným zubovou stěrkou,

Profil směrově a výškově osadíme do potřebné polohy a ramena zcela ponoříme do lepidla.

Vytlačené lepidlo z ramen profilu rozetřeme zubovou stěrkou,

Pokládka keramického obkladu – dlažby probíhá tak, že se keramický prvek osadí do lepidla a natlačí se na profil. Mezi hranou profilu a keramickým prvkem se musí vytlačit lepidlo. Vzniklá spára by měla být široká cca 1 – 3 mm.

Zdroj: www.priprava-stavby.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky