TNBiz (TN.cz)
Finance  |  07.07.2011 15:45:06

Obama se zástupci Kongresu se pokusí zamezit státnímu bankrotu USA

Mediafax

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Americký prezident Barack Obama se společně se zástupci Kongresu pokusí zamezit státnímu bankrotu Spojených států. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Po týdnech, kdy se nedařilo dosáhnout dohody, se má Obama sejít s představiteli Kongresu, s nimiž má podle očekávání dosáhnout "něčeho významného" v jednání o situaci federálního rozpočtu.

Ve snaze dohodnout se bude muset zřejmě Obama přistoupit na zdvojnásobení rozpočtových úspor až na čtyři biliony dolarů (cca 68 bilionů korun) v příštích deseti letech. Podle ekonomů jde o ambiciózní cíl, nicméně by měl pomoci rozhýbat jednání, které se zaseklo již před dvěma týdny.

Jednání prezidenta Obamy s představiteli Kongresu by mělo začít v 17:00 SELČ a mělo by trvat asi hodinu. Obama zřejmě navrhne škrty v oblasti sociálního zabezpečení a zvláště pak v systému zdravotního pojištění Medicare. Výměnou za to by měli představitelé republikánů v Kongresu souhlasit se zvýšením daňových výběrů.

Pokud by se vyjednavačům nepodařilo dosáhnout dohody o zvýšení stropu zadlužení ze současných 14,3 bilionů dolarů (243,5 bilionu korun) do 2. srpna, byly by Spojené státy nuceny vyhlásit státní bankrot, což by s největší pravděpodobností vyvolalo další recesi a šok na finančních trzích po celém světě.

Podle zdrojů agentury Reuters na odvrácení hrozby státního bankrotu pracuje i malý tým amerického ministerstva financí. Jeho představitelé včetně ministra financí Timothy Geithnera nicméně již několikrát prohlásili, že neexistuje žádný rezervní plán pro případ, že zákonodárci nepovolí americké vládě půjčit si další peníze. Zdroje agentury Reuters ovšem uvádějí, že ministerstvo financí zkoumá možnost odložení plateb, což by pomohlo zvládnout problém s finančními toky po 2. srpnu tohoto roku.

Zástupce Kongresu pozval do Bílého domu sám Obama. "Máme unikátní možnost udělat ´něco významného´," prohlásil americký prezident na tiskové konferenci.

Čtyřbilionové úspory, které bude zřejmě muset Obama prosadit, podle expertů souhlasí s částkou, která je potřeba k tomu, aby federální dluh zůstal na udržitelné úrovni. Zatím ale není jisté, jak se tuto částku podaří naplnit, již vzhledem k tomu, že obě strany mají zcela rozdílné názory a nedokážou se dohodnout ani způsobu, jak uspořit jen polovinu z potřebné částky.

Z posledního jednání odešli zástupci republikánů kvůli požadavku demokratů na získání dalších 400 miliard dolarů (6,8 bilionu korun) do rozpočtu zrušením daňových výhod a úlev pro bohaté a některé podnikatelské činnosti, jako je ropný nebo plynařský průmysl. Dva z republikánských vyjednavačů již ve středu oznámili, že jsou ochotni přistoupit na některé návrhy "zvýšení rozpočtových příjmů". Podle senátora za republikány Jona Kyla by opatření, které hodlají republikáni podpořit, mohlo přinést do federálního rozpočtu 150 až 200 miliard dolarů (2,6 až 3,4 bilionu korun). Jeho stranický kolega ze Sněmovny reprezentantů Eric Cantor navíc prohlásil, že jeho strana by mohla podpořit i zrušení některých daňových úlev tak, jak navrhují demokraté.

Podle analytiků by toto řešení mohlo přinést prospěch oběma stranám, protože zatímco demokraté by mohli tvrdit, že se jim podařilo zvýšit příjmy rozpočtu, republikáni by mohli i nadále tvrdit, že nehlasovali pro skutečné zvýšení daní.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688