TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.06.2011 16:35:11

K9 odstartovala finální jednání o koaličním dodatku a změnách ve vládě

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Špičky koaličních stran ODS, TOP 09 a VV (K9) se ve čtvrtek sešly krátce po 16. hodině na Úřadě vlády. Výsledkem jejich jednání by měl být podepsaný dodatek ke koaliční smlouvě a dva noví zástupci VV ve vládě Karolína Peake jako vicepremiérka a zřejmě Pavel Dobeš na postu ministra dopravy.

"Věřím, že to bude rychlé," pokyvoval hlavou při příchodu do Strakovy akademie předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Blíž se ale před jednáním vyjádřit odmítl.

Sdílnější byl šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík (STAN): "Také doufám, že to bude rychlé. Že se buď rychle dohodneme, nebo nedohodneme. Pan John nám ve svém zmrzlinovém projevu řekl, že se patrně dohodneme, takže to asi tak bude."

Gazdík připomněl ranní prohlášení předsedy VV Radka Johna, který prohlásil, že dodatek ke koaliční smlouvě je dohodnutý a členové K9 by ho odpoledne měli už jen podepsat. John pak šel rozdávat školákům zmrzlinu za vysvědčení. Jeho spolustraníci ale jeho optimismus nesdíleli, podle nich závisí vše ještě na postoji TOP 09, která se posledních jednání neúčastnila.

"Se zájmem jsem slyšel slova pana předsedy Johna, že věří v dohodu. Překládám si to tak, že chce jasně ukázat naší dobrou vůli. Je to určitý vzkaz proti tomu, co zaznělo z Kramářovy vily od našich koaličních partnerů po poslední K9," zmínil při příchodu na jednání poslanec VV Vít Bárta. Nedělní jednání koaličních špiček předčasně ukončila TOP 09, které vadilo, že nejmenší koaliční strana vznáší stále nové a nové požadavky,

Bárta novinářům řekl, že VV budou chtít mít jasné garance, že v příštím roce dostane regionální školství přidané čtyři miliardy korun na platech. Zneklidnil ho přitom materiál, který na poradu ekonomických ministrů vypracoval šéf rezortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj by mělo školství v roce 2012 přijít o devět miliard korun a ještě výraznější propad příjmů by ho čekal kvůli špatnému plnění státního rozpočtu o rok později.

Podobné garance by VV mohly chtít také pro financování dopravní infrastruktury, naznačil Bárta na dotaz agentury Mediafax. "Nemůžeme si myslet, že materiál na poradu ekonomických ministrů je cárem toaletního papíru," doplnil poslanec VV k tomu, že sám Kalousek označoval svoje předpovědi za nejhorší možný scénář.

Podle dodatku ke koaliční smlouvě by se 1. místopředsedkyně VV Karolína Peake měla stát vicepremiérkou a šéfkou Legislativní rady vlády. Navíc by měla mít posílené kompetence tak, aby s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) spolupracovala na opatřeních proti korupci.

Novým ministrem dopravy by se měl pak stát stávající volební manažer VV Pavel Dobeš. Na svoji funkci už rezignoval nestraník Radek Šmerda, prezident Václav Klaus už jeho demisi přijal.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688