TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  23.06.2011 14:35:05

PRE vyplatí akcionářům dividendu 520 Kč

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pražská energetika (PRE) vyplatí akcionářům dividendu 520 , rozhodla o tom valná hromada společnosti. Firma o tom informovala ve čtvrtek.

Na středeční valné hromadě akcionáři schválili mimo jiné hospodářské výsledky PRE za rok 2010, změnu stanov, vyřazení akcií společnosti z obchodování na burze či vyplacení dividendy. Jak firma sdělila, výsledky skupiny PRE výrazně ovlivnilo postupné oživení výkonnosti české ekonomiky. Zisk společnosti za rok 2010 se meziročně zvýšil o 4,8 procenta. Celková dodávka elektřiny zákazníkům PRE se v porovnání s rokem 2009 zvýšila o 1,7 procenta a vzrostla na 6450 gigawatt hodiny.

„U velkých odběratelů jsme zaznamenali nárůst dodávek o 2,8 procenta a můžeme konstatovat, že loňský rok byl v této oblasti zákazníků historicky rekordním,“ sdělil generální ředitel PRE Pavel Elis.

PRE loni i nadále nakupovala elektřinu prostřednictvím Pražské energetické burzy PXE a od nezávislých výrobců. Podíl energie opatřené z obnovitelných zdrojů činil dvě procenta. „Výrobci mohli naposledy využít velmi výhodných výkupních cen. Celkový objem nákupu zelené elektřiny pro naše zákazníky byl téměř o 54 procent větší než v předchozím roce,“ informoval obchodní ředitel Alexander Sloboda.

Rozmach se projevil v oblasti elektromobility. Pražští energetici proto zahájili výstavbu infrastruktury a zprovoznili několik nabíjecích stanic pro vozidla, kola či motocykly s pohonem na elektřinu. Elektrovozidla je nyní možné dobíjet v obchodních centrech Chodov a Černý Most, v Centru energetického poradenství, v garážích Slovan či v areálu úřadu městské části Praha 5. V blízké době přibudou další.

Do obnovy a rozvoje sítí skupina PRE v loňském roce investovala přes 1,650 miliardy korun. Ze staveb jde například o téměř kompletní obnovu dvojitého venkovního vedení mezi rozvodnami Chodov a Řeporyje v délce necelých šest kilometrů. Rekonstrukcí prošly i dva transformátory v rozvodnách v Měcholupech a v Malešicích. Jak firma sdělila, v loňském roce se nevyskytly žádné systémové závady ani významné výpadky dodávek elektřiny. Distribuci energie zajišťovala už pátým rokem dceřiná společnost PREdistribuce, která zodpovídá za provoz, rozvoj i obnovu.

Valná hromada kromě výsledků činnosti schválila také vyřazení akcií společnosti z obchodování na burze. „Hlavní město Praha a společnosti EnBW AG vlastní v současnosti více než 99 procent akcií. Zbývající množství akcií, se kterými lze na trhu volně obchodovat, je již několik let velmi malé. Akcie proto není téměř vůbec obchodována. Navrhli jsme akcionářům vyřazení akcií společnosti z obchodování na regulovaném trhu a ti to schválili,“ vysvětlil Pavel Elis.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688