TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  23.06.2011 02:35:06

Summit EU zváží, co s Řeckem a uprchlíky z Afriky

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nejvyšší představitelé členských států Evropské unie projednají ve čtvrtek a v pátek na zasedání Evropské rady v Bruselu plán na pomoc zadluženému Řecku a strategii, která má zastavit příliv uprchlíků z Afriky.

"Jsme přesvědčeni, že jakákoli pomoc Řecku musí být podmíněna tím, že řecká vláda prosadí nutné úspory," řekl premiér Petr Nečas, který povede českou delegaci v Bruselu.

Podle Nečase by bylo správné, aby prostředky pro Řecko byly převedeny z Evropského fondu finanční stability (EFSF), tedy záchranného mechanismu eurozóny. "Je tam ještě 90 procent objemů prostředků, které tento mechanismus má," uvedl premiér.

Druhou možností je využít Evropský mechanismus finanční stability (EFSM), fond, který slouží celé EU, nejen eurozóně. "Zhruba 85 procent prostředků z EFSM již bylo vyčerpáno. Měla by tu ale být nějaká rezerva," připomněl Nečas.

Kromě Řecka bude Evropská rada projednávat i aktuální ekonomickou situaci v EU. Nečas připomněl, že Česko dostalo na základě konvergenčního programu a Národního programu reforem od Evropské komise doporučení, která "potvrzují správný kurz vlády při řešení českých hospodářských problémů".

Evropská komise podle Nečase klade důraz na rozpočtovou disciplínu, snižování schodku rozpočtu a na konkurenceschopnost. "Tyto tři oblasti Česká republika považuje za prioritní a Evropská komise nám dala za pravdu," prohlásil Nečas.

Přistěhovalectví je podle českého premiéra nutné řešit "razantně", s ohledem na situaci v zemích jižní Evropy, které čelí největšímu náporu uprchlíků. "Chtěli bychom co nejvíce posílit vnější hranice a předejít tomu, aby byl narušen volný pohyb na vnitřních hranicích Shengenu," pravil Nečas.

Předseda vlády prohlásil, že Česká republika podpoří finanční pomoc "nárazníkovým státům". Upozornil, že Česko je v krajním případě připraveno omezit volný pohyb obyvatel ze zemí unie, které "nesplní svou povinnost a nezabrání nekontrolovanému přílivu přistěhovalců do Evropy".

Třetím významným tématem zasedání Evropské rady bude vstup Chorvatska do unie. "Jednání by měla být uzavřena do konce června a do konce roku 2011 by se měla podepsat přístupová smlouva," řekl Nečas.

Předseda vlády připomíná českou výjimku z Lisabonské smlouvy, kterou si vymí nil prezident Václav Klaus. Výjimka by měla být začleněna do přístupové smlouvy s Chorvatskem.

Výjimka spočívá v tom, že pro Českou republiku nemá platit Listina základních práv EU, která je součástí Lisabonské smlouvy. Klaus vyjádřil obavu, že na základě listiny by mohli vysídlení sudetští Němci klást vůči Česku majetkové nároky.

Anna Francová, francova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688