TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.06.2011 09:55:07

Armáda při nákupech nebude mít prostředníky

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci v pátek poslali do třetího čtení novelu zákona, podle které bude ministerstvo obrany moci nakupovat vojenský materiál ze zahraničí bez prostředníků. Návrh by měl podle vlády státní pokladně ušetřit miliardy korun a panuje nad ním shoda napříč parlamentními stranami.

Předloha má podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) usnadnit transfer vojenského materiálu v rámci Evropské unie, zvýšit konkurenceschopnost a snížit zbytečnou administrativu podnikatelů o více než 23 procent. Evropská unie si žádá rychlé schválení této novely - lhůta pro transpozici uplyne už v červnu.

"Kromě transpoziční povinnosti je důležitost novely také v naplnění jednoho z programových prohlášení vlády, kde jsme se zavázali umožnit ministerstvu obrany přímé nákupy vojenského vybavení," uvedl již dříve ve sněmovně ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Podle prověrek hospodaření, jejichž výsledky Vondra představil, právě prostředníci v letech 2004 až 2010 prodražili armádní zakázky o 1,4 miliardy korun. Šlo o deset procent hodnoty uzavřených zakázek, které šly na provize prostředníků.

Nový postup při nákupech pro armádu podle ministra obrany předpokládá vznik Národního úřadu pro vyzbrojování (NÚV), který má začít fungovat od příštího roku. Postup bude takový, že úřad nejprve zhodnotí požadavek armády na dodávku vojenského materiálu či vybavení a následně osloví přímo dodavatelskou firmu. Pokud ministerstvo obrany společně s vládou nákup posvětí, úřad bez prostředníka obchod dokončí. Podle ministerstva obrany by tak mohla armáda nakupovat až o desítky procent výhodněji.

Jménem České republiky budou moci s vojenským materiálem obchodovat ministerstva obrany a vnitra, a to v rozsahu zabezpečení plnění svých úkolů, předpokládá předložená novela.

"Bude také posílen kontrolní systém obchodu s vojenským materiálem v rovině transparentnosti zadávacích řízení. Kontrolní mechanismy vlády budou zapracovány do novely zákona o veřejných zakázkách," vysvětlil před časem premiér Petr Nečas (ODS).

Zákon v souladu s evropskou směrnicí dovoluje obchod s armádním artiklem rovněž i fyzickým osobám. Podmínkou je, aby takovému obchodníkovi se zbraněmi bylo aspoň 21 let a byl způsobilý k právním úkonům.

Novela má navíc zjednodušit pohyb vojenského materiálu z Česka do dalších členských států Evropské unie. Současná pravidla pro transfer materiálu uvnitř EU jsou v jednotlivých členských státech nejednotná. Podle důvodové zprávy zákona tak mohou legislativní rozdíly narušovat hospodářskou soutěž na unijním trhu a "znesnadňovat tím inovaci, průmyslovou spolupráci a konkurenceschopnost obranného průmyslu EU".

Každý transfer vojenského materiálu v rámci unie má nově podléhat předchozímu povolení prostřednictvím licencí. Licencování budou mít na starosti ty státy unie, z jejichž území transfery povedou. Takové oprávnění má stačit k tomu, aby mohl zájemce dopravit vojenský materiál kamkoli v EU, a to bez nutnosti jakýchkoli dalších povolení.

Filip Nachtmann, Martina Týblová, Tomáš Paták, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688