TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.06.2011 08:00:59

SOUHRN: Sněmovna dala zelenou změně školského zákona i novele o hmotné nouzi

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Státní maturitu budou studenti i v příštím roce skládat povinně jen ze dvou předmětů, novelu zákona, která odkládá povinnost maturovat ze tří, poslanci v úterý podpořili. Do druhého čtení poslali zákonodárci i novelu zákona o hmotné nouzi, která umožňuje dlužníkům odebrat příspěvek na živobytí.

Cílem novely o hmotné nouzi je zamezit zneužívání sociálních dávek. Předloha má obcím umožnit použít příspěvek na živobytí k úhradě dlužných částek. Dlužníci zároveň dostanou možnost domluvit si při splácení svých dluhů individuální postup, včetně případného splátkového kalendáře.

Předkladatelé si od novely slibují zlepšení vymahatelnosti pokut nebo povinných místních poplatků od chronických neplatičů a zvýšení motivace těchto lidí řešit svou životní situaci.

Zelenou dostala od sněmovny i novela školského zákona, která odkládá povinnost skládat státní maturitu ze tří povinných předmětů. "Snažíme se zafixovat současnou podobu na dva roky. Kdybychom to tak neudělali, tak by příští maturita byla byrokratičtější a náročnější. Byl by tu totiž třetí povinný předmět z informatiky, společenských nebo přírodních věd," vysvětlil ministr školství Josef Dobeš (VV).

Novela zároveň podporuje vznik firemních školek a dává k jejich chodu pravidla. Na takové školky by přispívalo ministerstvo z 60 procent.

Zákon také stanovuje, že ředitelé škol můžou v jednom školním roce vyhlásit nad rámec oficiálních prázdnin nejvýš pět dní volna. Sami ředitelé pak podle zákona budou mít šestileté funkční období s prodloužením o dobu mateřské nebo rodičovské dovolené, případně s dlouhodobým uvolněním pro výkon veřejné funkce.

Poslanci v úterý projednali v prvním čtení i novelu, která posiluje institut střídavé péče. Podle předlohy by střídavou výchovu měl nařídit soud vždy, když shledá, že rodiče mají zájem na tom, aby jim dítě bylo svěřeno do péče, a výchovu dítěte jsou schopni zajistit. Nařízená střídavá výchova však musí být vždy v zájmu dítěte.

Novelu zákona, která má zavést volnější podmínky pro svolávání zastupitelstev v krizových situacích, pustili poslanci do třetího čtení. Návrh Libereckého kraje počítá s tím, že rozhodnutí o svolání zastupitelstva by v krizové situaci mohlo být namísto deseti dnů známo pouze dva dny předem.

Do druhého čtení propustili zákonodárci novelu, která ruší povinnost lékařů uvázat se konkrétní nemocnici několik let po konci studia. Norma také upravuje přidělování dotací na výkon rezidentury. Peníze půjdou do rukou přímo mladým lékařům, a nikoliv školícím zařízením.

Sněmovna hned v prvním čtení zamítla návrh zákona, který předložil Pardubický kraj. Novela si kladla za cíl zejména zkrátit lhůty pro návrhy na zrušení ustanovení obecné povahy.

V současnosti není čas na podání návrhu vůbec limitovaný, Pardubický kraj proto žádal, aby byla lhůta pevně stanovena na jeden rok.

Zelenou dostala od sněmovny i novela trestního řádu. Ta má zrychlit a usnadnit soudní řízení, upravit podmínky pro uvalení vazby nebo umožnit výslech utajovaných svědků a obžalovaných za pomocí videokonferenčního zařízení.

Dosud bylo možné rozhodovat o vazbě bez přítomnosti obviněného, novela však tuto možnost ruší.

V prvním čtení pak poslanci podpořili o novelu, která ruší poplatek za registraci a zpřísňuje podmínky pro zrušení registrace osob podnikajících v ekologickém zemědělství. Materiál rovněž upravuje povolování výjimek z pravidel ekologické produkce, které rezort zemědělství uděluje na základě žádosti osoby podnikající v ekologickém zemědělství.

Podporu získala od sněmovny rovněž i novela, díky které se státní zástupci dočkají v příštím roce vyšších platů. Platová základna státních zástupců by měla být od roku 2012 vypočtena jako 90 procent základu určujícího platy soudců. Novelu, která zvýší státním zástupcům meziročně platový základ o 4 607 korun, propustili v úterý poslanci do druhého čtení.

Do druhého čtení poslali zákonodárci i novelu, která uzná učitelům základních škol vysokoškolské studium nezávisle na jejich aprobaci. Novela by umožnila větší prostupnost učitelů mezi jednotlivými stupni školství.

Karolina Brožová, Martina Týblová, Filip Nachtmann, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688