TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.06.2011 18:55:07

STÁVKA V DOPRAVĚ - SOUHRN: Protestní akce odborů ochromí život hlavně v Praze a Brně

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Do stávky, kterou na čtvrtek vyhlásily odbory, se plně zapojí odboráři dopravních podniků v Praze, Brně a v Ústí nad Labem, zde je chtějí dokonce podpořit anarchisté z uskupení Severní komuna.

Stávka ochromí dopravu hlavně v Praze, kde se zastaví MHD a pravděpodobně i provoz na hlavních silničních tazích. Odboráři chtějí demonstrovat před ministerstvem zdravotnictví a pochodovat metropolí. Akce bude podle odborových předáků masivnější a radikálnější než původně avizovaný pondělní protest. Potrvá 24 hodin a ochromí městskou dopravu také v Brně, Ústí nad Labem a částečně v Olomouci. Zastaví železnici na celém území České republiky. Odboráři plánují i blokády některých důležitých silničních uzlů.

V Ústí nad Labem odboráři dopravního podniku charakter stávky oproti pondělním plánům změnili. Odborový předák Martin Dvořák řekl, že zatímco v pondělí chtěli stávku podpořit jen symbolicky, ve čtvrtek dopravu zastaví. "Důvodem jsou vládní reformy a postoj vlády ke stávce. Autobusy a trolejbusy se zastaví o půlnoci a rozjedou se opět až po půlnoci," uvedl Dvořák s tím, že je možné, že se někteří řidiči ke stávce nepřipojí a budou jezdit. Protestní akci v Ústí podpoří tzv. sametovou blokádou anarchisté z uskupení Severní komuna.

Brněnský dopravní podnik se ke čtvrteční stávce připojí v plném rozsahu. Den před protestní akcí v dopravě zasedne v Brně krizový štáb, který svolal primátor Roman Onderka (ČSSD). "Vyhodnotíme momentální situaci, zhodnotíme možné dopady stávky na občany města, zejména pokud jde o zajištění dopravy ve městě, bezplatné parkování pro řidiče a bezpečnost občanů. Řeč bude také o vyjednávání zástupců dopravního podniku s brněnskými odboráři s ohledem na obslužnost MHD ve čtvrtek," uvedl Onderka. Na krizovém štábu se sejdou zástupci Dopravního podniku města Brna, Brněnských komunikací, Policie ČR a Městské policie Brno.

V Olomouci se čtvrteční stávky zúčastní asi sedmdesát procent zaměstnanců tamního dopravního podniku. "Vedení Dopravního podniku města Olomouce stále nezná přesný počet stávkujících řidičů. Připravuje se krizový plán," uvedla mluvčí podniku Magdalena Kopřivová. Seznam linek, na kterých bude provoz v omezeném rozsahu zajištěný, podnik zveřejní ve středu odpoledne.

V Havířově se do stávky se zapojí tři čtvrtiny z 203 řidičů. Odbory se s vedením společnosti dohodly na zajištění spojů na šachty, do podniku Hyundai Nošovice a ArcelorMittal v Ostravě. Garantované spoje zajistí stávkující řidiči. Spoje MHD nepojedou celý den.

V dalších českých i moravských městech odboráři stávku podpoří symbolicky nebo se vydají protestovat do Prahy.

Symbolický protest chystají v Ostravě. "Stávku podpoříme tak, jak jsme původně chtěli, tedy symbolicky. V dopravních prostředcích vyvěsíme letáky a oblékneme si výstražné žlutozelené vesty. Stávkovali jsme už šest dní, nechceme dále zvyšovat ztrátu našeho zaměstnavatele. Proti němu náš protest namířený není," řekl předseda tamní odborové organizace Ivo Protivínský. Část odborářů se chystá na protest do Prahy.

Pouze symbolicky podpoří stávku i zaměstnanci frýdecko-místecké ČSAD nebo Dopravní společnosti ZlínOtrokovice. Také v Uherském Hradišti, v Kunovicích a ve Starém Městě budou autobusy MHD během plánované celostátní stávky dopravců jezdit podle jízdního řádu.

Symbolicky se připojí ke čtvrteční stávce odboráři Dopravního podniku měst Liberec a Jablonec nad Nisou. Mluvčí podniku Martina Poršová v úterý agentuře Mediafax řekla, že na původním záměru odboráři nic nezměnili. "Platí to, co odboráři oznámili v pátek při přípravě původního pondělního termínu stávky. Na terminálu městské dopravy ve Fügnerově ulici v centru Liberce přistaví stávkovou tramvaj, ve které lidem vysvětlí svou podporu stávce a postoj k vládním reformám," uvedla Poršová. Provoz městské dopravy v obou městech zůstane zachován, beze změny bude i linka Liberec - Praha.

Ani řidiči městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích, Plzni a v Karlových Varech ve čtvrtek stávkovat nebudou a MHD pojede v běžném provozu. Své poslední slovo ke stávce v dopravě zatím neřekli odboráři z plzeňské ČSAD, kteří se vyjádří až ve středu. V Českých Budějovicích stávku odbory podpoří vylepením letáků v prostředcích MHD.

Podle běžného jízdního řádu by měly jezdit také autobusy a trolejbusy královéhradeckého dopravního podniku. Ani dopravní podnik v Pardubicích se zřejmě ke čtvrteční stávce aktivně nepřipojí. "Shodli jsme se na tom, že stávku podpoříme pasivně. Ovšem pokud by se nepodařilo s vládou dohodnout naše požadavky a přišla by další stávka, do ní bychom již naplno vstoupili," uvedl zástupce odborářů pardubického dopravního podniku Zdeněk Michal.

Původně chtěly odbory stávkovat v pondělí, to jim však městský pražský soud zakázal. Stávku prý oznámily moc pozdě.

Eva Vaňáčová, krajští zpravodajové, vanacova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688