Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  13.06.2011 09:21:46

ČS - koment 13.6. - týden plný dat především ze zámoří

Hlavní trhy 

 

O       Makro data: Čeká nás daty nabitý týden a to zejména v USA. Pozornost by se měla soustředit zejména na maloobchodní tržby, u kterých se čeká meziměsíční pokles. Trhy to určitě nepotěší a v případě většího než očekávaného poklesu může být reakce silná. U průmyslové produkce se čeká růst, ale minule se nečekaně výrazně projevil výpadek subdodávek součástek pro automobilový průmysl z Japonska a je otázka, jestli tento efekt negativně ovlivňující výkon průmyslu už pominul. Inflaci stále dominantně ovlivňuje vývoj cen ropy. Jak se ukázalo i v projevu prezidenta Fedu Bernankeho minulý týden, nepřikládá zatím Fed inflačním rizikům velkou váhu. Trh by mohl výrazněji reagovat pouze pokud by inflace zrychlila podstatně více než se čeká. Index filadelfského Fedu a index předstihových ukazatelů by podle očekávání měly indikovat mírné zlepšení situace, podle nás je velmi lehko možné zklamání. Evropa bude na data podstatně chudší. Zajímavé budou finální údaje o vývoji CPI, především kvůli velmi jestřábí měnové politice ECB. V průběhu týden zazní celá řada projevů od činitelů Fedu, ECB (mimo jiné nominačního vystoupení Draghiho) a evropských politiků. Nejvíce se budou sledovat informace o vývoji situace kolem dluhové krize v EMU.

O       FX a FI: Dolar po zasedání ECB začal opět posilovat (což se zajímavě podobá vývoji po květnovém zasedání). Trvanlivost nového trendu je ovšem velmi nejistá, protože nálada investorů ve vztahu ke kurzu euradolaru je proměnlivější než aprílové počasí. Stále platí, že čekáme pohyb v pásmu 1,40 – 1,50 s četnými divokými výkyvy. Vnosy desetiletých státních dluhopisů se relativně stabilizovaly poblíž 3% jak v USA, tak v EMU. Očekáváme pokračování konsolidace, případná slabší než očekávaná data mohou výnosy posunout mírně dolů. U komodit byl vývoj pestrý a nejednotný: ropě pomohlo neschválení zvýšení těžebních limitů na zasedání OPEC, jinak byl vývoj bez jasného trendu. Čekáme pokračování nejasného vývoje s hrozbou poklesu, pokud se trh začne obávat zpomalení ekonomiky nebo pokud se více soustředí na konec kvantitativního uvolňování mohl by být pokles dost výrazný.

 

CEE region 

 

O       Makro data: V regionu tento týden spousta dat.  Nejzajímavější bude inflace a pak průmyslová produkce v Maďarsku a Polsku. V obou případech čekáme u inflace mírné zpomalení, i když u Polska je trh o něco pesimističtější než my. V Polsku budou data důležitá pro další vývoj sazeb, i mírné zmírnění inflace v Maďarsku uleví trochu centrální bance – tam prozatím ale sazby zůstanou beze změny. U polského průmyslu, se udrží relativně nižší tempo (v porovnání s hodnotami z loňska a začátku tohoto roku) a to jak kvůli vysoké bázi, tak i zpomalení německého exportu, který se projeví i slabší výkonností průmyslu v regionu (na to již v posledních měsících poukazují í PMI indexy). V Maďarsku půjde již jenom finální údaj.

O       FI a FX: Pro trh by mohla být důležitá jak data o inflaci, tak zejména v případě Polska případná reakce centrálních bankéřů na zveřejnění, která by zejména v případě negativního překvapení mohla něco ubrat z holubičího tónu jenž zněl na tiskovce minulý týden. Naopak nižší číslo trhy utvrdí v tom, že CB ponechá nějakou dobu sazby beze změny. Koruna by mohla otestovat hladinu 24,0, nemyslíme si však, že se na silnějších hodnotách bude schopna udržet a to zejména kvůli přetrvávající nervozitě na trzích. Čekáme návrat nad 24,30.

 

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

30.06.2023Slabší data z Evropy a pozitivní překvapení ze zámoří (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
01.06.2012Horší data ze zámoří dále znepokojila trhy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
06.06.2011ČS - koment 6.6. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.01.2011Odpolední data ze zámoří otočila sentiment Grant Capital (Grant Capital)
19.08.2010Negativní data ze zámoří rozhýbala trh Grant Capital (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688