TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  12.06.2011 01:53:48

Ekonomický týden v ČR: Platební bilance a vyhlášení 100 nejvýznamnějších firem, makrodata

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká národní banka v úterý zveřejní údaje o běžném účtu platební bilance ČR za duben, ve čtvrtek budou vyhlášeny výsledky 17. ročníku žebříčku 100 nejvýznamnějších firem v Česku CZECH TOP 100. Český statistický úřad ve středu zveřejní údaje o dubnových cenách vývozu a dovozu.

Česká národní banka (ČNB) v úterý zveřejní údaje o běžném účtu platební bilance ČR za duben. Tržní konsenzus agentury Reuters počítá s deficitem 4,5 miliardy korun, v březnu vykázala přebytek 2,7 miliardy korun.

V úterý budou zveřejněny výsledky českého a celosvětového průzkumu sledujícího náborové plány zaměstnavatelů Manpower Index trhu práce pro třetí čtvrtletí 2011. Průzkum by měl mimo jiné odpovědět na to, zda budou zaměstnavatelé ve třetím kvartálu nabírat nebo propouštět zaměstnance. "Výsledky průzkumu Manpower Index trhu práce pro třetí čtvrtletí 2011 ukazují další nárůst optimismu českých zaměstnavatelů v téměř všech sektorech ekonomiky," uvádí se na webových stránkách manpower.cz.

Den daňové svobody připadá letos podle výpočtů Liberálního institutu na středu 15. června. Češi tak budou v letošním roce pracovat na stát 165 dní, tedy o tři dny méně než loni. Nejpozději oslaví den daňové svobody Dánové, a to až 2. srpna. Následují je Francouzi a Finové 23. července. Naopak nejdříve nastal den daňové svobody v Jižní Koreji, a to už 14. dubna. Například Slováci oslavili daňovou svobodu 22. května, USA ji oslaví 1. června. Průměr zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) připadá na 10. června.

Český statistický úřad (ČSÚ) ve středu zveřejní údaje o květnových cenách výrobců. Tržní konsenzus agentury Reuters počítá s meziměsíčním zvýšením cen průmyslových výrobců o 0,4 procenta, meziročně by měl růst zpomalit z dubnových 6,4 na 6,0 procenta.

ČSÚ také ve středu zveřejní údaje o dubnových cenách vývozu a dovozu. V březnu vývozní ceny meziměsíčně vzrostly o 0,4 procenta, dovozní ceny o 0,8 procenta, meziročně se vývozní ceny zvýšily o 1,6 procenta, dovozní ceny o 5,3 procenta.

Ve čtvrtek pak budou vyhlášeny výsledky 17. ročníku žebříčku 100 nejvýznamnějších firem v Česku CZECH TOP 100. Hlavním žebříčkem CZECH TOP 100 je pořadí sestavované podle tržeb společností. Pořadí firem bude v rámci vedlejších žebříčků sestavováno například i podle zisku, produktivity a přidané hodnoty a dalších parametrů.

Nejvýznamnější tuzemskou firmou roku 2009 se stal ČEZ, na druhém místě skončila Škoda Auto a na třetím RWE Transgas. První tři příčky žebříčku obsadily stejné firmy jako v roce 2008, jen pořadí na prvních dvou místech se změnilo. Předloni vyhrála Škoda Auto, následovaná společnostmi ČEZ a RWE Transgas. Mladoboleslavská automobilka se na prvním místě držela posledních deset let.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688