Natíráme kov

Také nátěry kovů mají především ochranou funkci. Aby kovové povrchy neztratily svoji užitnou a estetickou hodnotu, je třeba je pravidelně ošetřovat kvalitním nátěrem.

Od kovů venku očekáváme něco jiného než od kovů v interiéru. Protože ve venkovním prostředí potřebujeme především dokonalou ochranu proti korozi, volíme nátěrový systém o větším počtu vrstev a větší tloušťce.

Pokud ošetřujeme již zašlé zkorodované plochy, musíme je předem zbavit rzi a nečistot, prachu a mastnoty. K odstranění rzi můžeme použít brusný papír, brusku nebo ocelový kartáč, ale také chemické prostředky. Antikorozní mořidla v sobě spojují až tři kroky při jediném pracovním úkonu: do hloubky odstraňují rez, čistí zaprášené a mastné povrchy a utváří základní vrstvu před další úpravou povrchu. Pokud ale rez odstraňujeme mechanicky, bude na vyčištění povrchu potřeba použít další přípravek.

Protože prach a mastnota výrazně poškozují přilnavost, je potřeba tyto nečistoty odstranit důkladně. Další nátěry by jinak na kovovém povrchu špatně držely a pravděpodobně by se v celých vrstvách odlupovaly. Na vyčištění povrchu se používají ředidla, nebo saponáty.

Tip odborníka:

 

„Barvu je třeba správně ředit. Výrobce ji zpravidla dodává hustší, než je pro nátěr třeba. Může se tedy stát, že nanesením nezředěné barvy získáte příliš silnou vrstvu méně kvalitního nátěru, který bude hůře zasychat a bude dlouho měkký. Příliš tenký film zase způsobuje velké vnitřní pnutí, vysušení a popraskání,“ popisuje Jan Smékal, ředitel OBI marketu Praha Štěrboholy.

DALŠÍ UŽITEČNÉ RADY:

·    Obtížněji přístupným místům, jakými jsou záhyby nebo spoje, se nevyhýbejte, naopak je ošetřete důkladněji.

·    Vyčištěný povrch ošetříme vrstvou základní antikorozní barvy, nejvíce zatížená místa můžete natřít vícekrát. Na základní nátěr pak nanášíme vrchní vrstvu. Na zvlášť namáhaná místa opět ve více vrstvách.

·    Při ředění postupujte vždy podle návodu na obalu, dodržujte nejen doporučený poměr barvy a ředidla, ale i typ ředidla.

Základové barvy

Nanášíme je jako první. Jsou to ty, které chrání povrch proti korodování a rzi. Nejlépe fungují ve dvou i více vrstvách, aby byla ochrana dokonalá.

Vrchní barvy

Neboli ochranné barevné emaily chrání barvu základovou a brání průniku vody do spodních vrstev nátěru.  Dělí se na ředitelné vodou a syntetické a jsou k dispozici v celé řadě barevných odstínů.

·    Vodou ředitelné emaily při zasychání vytvářejí pevnou trojrozměrnou síťovou strukturu. Vynikají odolností, hezkým vzhledem a snadnou aplikací. Splňují náročné požadavky profesionálních lakýrníků i kutilů.

·    Syntetické emaily používáme k základním antikorozním nátěrům oceli pro vnitřní i vnější prostředí, hodí se k nátěrům plechových konstrukcí, strojů, lehkých a barevných kovů i oceli do venkovního prostředí, kde klademe zvýšené nároky na odolnost.

·    Univerzál. Mezi zcela univerzální prostředky pro nátěr různých materiálů od dřeva až po kovy a hliník patří univerzální vodou ředitelné barvy. Nabízí se až ve třiceti různých lesklých nebo matných odstínech a lze je použít uvnitř i v exteriérech. Univerzální laky jsou velmi oblíbené pro svou širokou škálu použití, ale přece jen platí, že kvalita nátěru bude o to lepší, budeme-li vybírat prostředky, které jsou ušity na míru danému podkladu.

Tip odborníka:

 

„Použití dalších speciálních barev vždy závisí na materiálu a předmětu, který je ošetřován. Speciální barvy se používají na radiátory, jiné pro střechy a okapy. Existují i speciální nátěry přímo na rez. Pokud si nebudete s výběrem pro vás vhodného prostředku vědět rady, v OBI vám rádi poradíme. Vyplatí se také řídit se návodem a doporučením na obalu,“ zdůrazňuje Jan Smékal, ředitel OBI marketu Praha Štěrboholy.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada