TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  06.06.2011 13:50:30

Evropská komise chce posílit boj proti korupci

Mediafax

BRUSEL (MEDIAFAX) - Evropská komise (EK) v pondělí představila balík opatření na řešení problematiky spojené s ekonomickými, sociálními a politickými škodami, jež korupce způsobuje evropským zemím. Odhaduje se, že náklady, které korupce způsobuje hospodářství EU, dosahují 120 miliard ročně, informovala EK.

To představuje jedno procento hrubého domácího produktu (HDP) evropské sedmadvacítky a jen o něco méně, než roční rozpočet unie. Podle Komise jsou tato čísla jasným dokladem potřeby silného politického závazku v boji proti tomuto druhu trestné činnosti.

Z tohoto důvodu evropská exekutiva zřizuje nový mechanismus, a to tzv. Zprávu o boji proti korupci v EU. Jejím cílem bude sledovat a posuzovat úsilí členských států při potírání korupce a povzbuzovat k větší politické angažovanosti. Tímto krokem chce komise členským státům pomoci v jejich snaze o prosazení zákonů a plnou realizaci jejich mezinárodních závazků, a také podpořit v úsilí o zlepšení soudržnosti jejich protikorupčních politik a opatření.

Boj proti korupci si vyžaduje zvláštní pozornost. Zatímco na mezinárodní a evropské úrovni máme poměrně propracovaný právní rámec, mezi členskými státy EU jsme byli svědky toho, že jeho provádění je velmi nerovnoměrné,“ uvedla komisařka pro vnitřní věci Cecilia Malmströmová. „Je mi jasné, že mezi politiky a těmi, kdo rozhodují o veřejných záležitostech, není dostatek rozhodnosti k boji proti této trestné činnosti. Naše zpráva o boji proti korupci může napomoci k vytváření aktivní politické vůle tím, že podá jasný obraz úsilí a úspěchů v boji proti ní, ale také poukáže na nedostatky a slabé stránky ve všech členských státech EU,“ upřesnila.

Podle EK bude Zpráva EU o boji proti korupci určovat trendy a nedostatky, které je třeba řešit, jakož i povzbuzovat k vzájemnému učení a výměně osvědčených postupů. EK ji bude vydávat každé dva roky, počínaje rokem 2013, a zpráva se bude opírat o vstupní informace z celé řady zdrojů, včetně již existujících mechanismů sledování (v rámci Rady Evropy, Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD a Spojených národů), nezávislých odborníků, zúčastněných stran a občanské společnosti.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688