Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.06.2011 10:07:33

22. týden v RMS: Nervozita roste, objemy obchodů také

Hospodářské výsledky firem působících v tuzemsku, ale i významných firem globální ekonomiky jsou již úspěšně za námi a pohledy investorů opět přitahují zprávy z makroekonomické oblasti. V týdnu byly důležité zejména zprávy z amerického trhu práce a středeční pokles indexu S&P 500 o více než 2 % za jediný den dává tušit, jak dopadly. Tempo růstu zaměstnanosti v soukromém sektoru v květnu prudce oslabilo a potvrdilo tak slabá data růstu amerického HDP z minulého týdne. Páteční data o míře nezaměstnanosti v USA rovněž nenabídla pozitivní obrázek. Ušetřena však nezůstala ani Evropa a zejména Řecko, kterému byl znovu snížen rating agenturou Moody´s a potvrzen negativní výhled. Situaci zachraňovaly zprávy o další pomoci některých organizací s MMF v čele. Tituly obchodované na burze RM-SYSTÉM se v tomto týdnu podřídily světovému vývoji, některé z nich však psaly vlastní příběh na základě nově dostupných informací. Index burzy RM-SYSTÉM v tomto týdnu i přes oslabení většiny titulů ze segmentu EasyClick posílil o 0,20 %.

V úvodu týdne index RM otevřel na hodnotě 2 538,52 bodů, maxima dosáhnul ve středu, kdy se „podíval“ na 2 563,21 bodů a 22. obchodní týden roku uzavřel na hodnotě 2 543,92 bodů. Obchodování probíhalo za nadprůměrné aktivity investorů a dosáhlo hodnoty 218,47 milionů . Průměrný denní objem obchodů tak dosáhl 43,7 milionů a výrazně přesáhl průměr z minulého týdne, kdy se obchodovalo denně v objemu 25,55 milionů . Počet klesajících titulů výrazně překonal počet rostoucích, když vzájemný poměr 7:18 hovoří sám za sebe. Největšího poklesu jsme byli svědky u akcií finského výrobce mobilních telefonů značky Nokia. Výprodeje postihly také uhelnou společnost New World Resources, která v poslední době ztratila na svém lesku a kapitulovala k hodnotě 240 . Jízdu na divoké dráze připomínal pohyb akcií společnosti Fortuna Entertainment Group, která nejprve doslova přelétla 150 v souvislosti s nabídkou na převzetí loterií Sazky, aby následně růstové choutky zchladil oznámený prodej akcií jedním z insiderů společnosti. Přesto se akcie společnosti svým týdenním zhodnocením opět zařadila na špici. Posilovaly také akcie Čezu, které se budou v příštím týdnu obchodovat s nárokem na dividendu ve výši 50 pouze dvakrát, v pondělí a úterý. Mírný pokles zaznamenal německý automobilový koncern Volkswagen, který během týdne obdržel povolení čínských autorit k výstavbě své továrny na jihu země. Představenstvo společnosti by zároveň do svého portfolia rádo získalo známého výrobce nákladních vozů značky MAN, jehož aktivity chce propojit s výrobcem vozů Scania, ve kterém drží kontrolní balík od roku 2008.  

Největší akcionář New World Resources prodal část akcií a spustil lavinu prodejů
Největším akcionářem uhelné společnosti NWR je BXR Mining, která vlastní 64,3 % akcií společnosti NWR. V tomto týdnu se představenstvo společnosti rozhodlo prodat balík akcií v celkovém počtu 16 milionů kusů, což představuje zhruba 6 % celkového akciového kapitálu. Podíl společnosti BXR Mining tak poklesne na zhruba 58,3 %. Tato zpráva vyvolala na trzích mírnou paniku ohledně vývoje společnosti a investoři zahájili výprodeje. Nejlépe o tom vypovídá čtvrteční údaj o hodnotě zobchodovaných akcií na burze RM-SYSTÉM, který dvojnásobně převýšil zbylé obchodní dny. Společnost NWR se situaci snaží uklidnit prohlášením ohledně důvodů, které k prodeji akcií vedou. Má jím být uvolnění části akcií pro zvýšení likvidity obchodování na londýnské burze, aby k nim měli snadnější přístup institucionální investoři. Nepřímo tak společnost naznačila, že počítá se zařazením do anglického indexu FTSE 250, což bylo ostatně záměrem a důvodem k provedené reinkorporaci. BXR Minining nadále vidí vývoj trhu s uhlím pozitivně a plánují zůstat většinovým vlastníkem i do budoucna. Dle analytiků by měla efekt prodeje akcií vypárovat poptávka ze strany fondů a dopad na cenu akcie by tedy měl být neutrální. Jako jistou hrozbu pro budoucí vývoj ceny akcie vidí analytická obec plánované IPO největšího středoevropského těžaře koksovatelného uhlí, polskou firmu JSW, což by mohlo krátkodobě zapříčinit odliv části investorů právě NWR. Přesto jsou analytici nadále pozitivní ve výhledu firmy, což dokazují cílové ceny převyšující hranici 300 . V tomto týdnu akcie NWR ztratily 11,73 % a uzavřely obchodování na ceně 243,10 .

Akcie prodávají také manažeři Fortuny a Čezu
Mimo majitelů společnosti NWR prodávali držené akcie ještě manažeři dalších dvou firem. Finanční ředitel společnosti Fortuna Entertainment Group prodal veškeré držené akcie ke dni 27.5.2011 za cenu 128,50 . Dle informací se jednalo celkem o 4 245 ks akcií. Tato zpráva zmírnila růst akcií společnosti, který v reakci na podání nabídky společnosti Sazka o den dříve vylétl na 156 . Akcie společnosti se v závěru týdne vrátily na 131,80 , přesto však v uplynulém týdnu Fortuna kralovala akciovému pelotonu a zhodnotila o 2,25 %. 

Podle informací prodávali držené akcie také manažeři Čezu. Celkově mělo jít o objem odpovídající  524 777 kusům akcií. Divoká jízda směrem dolů však u akcií společnosti nenastala. Důvodem byla jednak nadále pozitivní situace po informacích o uzavření jaderných elektráren u našich západních sousedů, druhak blížící se rozhodné datum pro výplatu dividendy z držených akcií. Rozhodné datum je stanoveno na 7.6.2011 a investorům, kteří ještě stále otálejí s nákupem akcií pro dividendu zbývají poslední 2 dny. Otázkou je, zda je rozumné za tak vysoké ceny a tak pozdě akcie společnosti kvůli dividendy kupovat. Akcie Čezu zakončily obchodní týden na ceně 935,60 a svým investorům připsaly 0,43 %.  

Nokia Corporation oznámila snížený výhled tržeb pro další čtvrtletí
Dlouhotrvající tlak na akcie společnosti Nokia Corporation v tomto týdnu opět zesílil. Firma oznámila snížení výhledu tržeb pro nadcházející čtvrtletí a akcie doslova propadly na cenu 120 . Dle tiskové zprávy uveřejněné společností v úterý, odhaduje Nokia pokles tržeb pod očekávané pásmo 6,1 až 6,6 miliardy EUR. Jako důvod pro snížení výhledu oznámila společnost nižší průměrné prodejní ceny a také nižší prodané množství. Dynamický vývoj konkurence také tlačí na provozní marže společnosti, které jsou nově očekávány pod rozmezím 6 – 9%, které bylo původně plánováno. Vzhledem k nejistotám ohledně ročního výhledu společnost rozhodla, že bude ve svých zprávách poskytovat pouze čtvrtletní výhledy. Mezi strategické cíle pro letošní rok patří prodej nových telefonů s duálními SIM kartami a zejména pak prodej telefonů vybavených operačním systémem Windows, na jehož vývoji Nokia spolupracuje s americkým Microsoftem. Prodej telefonů s operačním systémem Windows je naplánován na poslední čtvrtletí roku 2011. Akcie společnosti v tomto týdnu zakončily obchodování na 125,80 a ztratily 16,13 %.

 

Jan Kostrhoun
Marketing a strategie
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.01.2011RMS v roce 2010 - rostoucí objemy obchodů, zhodnocení 7,6% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
01.06.2009RMS 22.týden - favority Pegas a ArcelorMittal Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
30.03.2009Objemy obchodů investičních certifikátů v únoru rostly Aleš Zábranský (icertifikaty.eu)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688