Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  06.06.2011 09:47:02

Patria - koment k průmyslu a zahraničnímu obchodu v dubnu

Průmyslová produkce se v dubnu meziročně zvýšila pouze o 4,7 procenta a výrazně zaostala za očekáváním i březnovým výsledkem (+9,2 procenta). Pomaleji rostl průmysl naposledy loni v lednu na prahu zotavení z recese po finanční krizi. Ekonomické údaje ze západní Evropy a USA naznačují obrat k horším již několik týdnů, nyní přichází potvrzení i z české ekonomiky.

Duben měl sice o jeden pracovní den méně než stejný měsíc loňského roku, nicméně i po zohlednění tohoto faktoru zůstává výsledek relativně nízký ve srovnání s předchozími měsíci.

Na tempu ubrala všechna klíčová odvětví. Růst průmyslu se nadále opírá zejména o automobilky, hutě, výrobu strojů a zařízení, gumárenství, produkci plastů, počítačů a elektroniky. Naopak klesla produkce síťových odvětví (elektřina voda, apod.), dřevařský průmysl a potravinářství.

Výrazně zpomalil také růst tržeb. V dubnu meziročně stouply o 6,5 procenta po zvýšení o 10,9 procent a v březnu. Domácí tržby praktiky stagnovaly. Zaměstnanost meziročně vzrostla o 3,0 %, stejně jako průměrná mzda v průmyslu.

Zpomalení růstu průmyslové produkce naznačil pokles indexu nákupních manažerů a zhoršení předstihových ukazatelů v Německu. Tuto indikaci pro nejbližší měsíce potvrzuje také zpomalení růstu nových zakázek průmyslových firem. Z krátkodobého pohledu je významnou indikací vývoje v průmyslu také skutečnost, že tříměsíční průměr meziměsíčních změn je poprvé od května 2009 negativní.


David Marek, Patria Finance

Zahraniční obchod

Po rekordním březnovém přebytku se obchodní bilance zhoršila. V dubnu dosáhlo kladné saldo 12,6 miliardy korun. Dál zpomalil růst obratu na obou stranách - vývoz stoupl o 14,8 procent a dovoz o 16,8 procent ve srovnání s minulým rokem. Zpomalení vývozu tak bylo výraznější a stlačilo přebytek níže, než se čekalo. Index nákupních manažerů a data z průmyslu dokládají, že aktivita ztrácí na tempu a ve stejném smyslu vyznívá i zahraniční obchod. Jde o důsledek vývoje v eurozóně, i odtud v poslední době chodí horší ekonomická čísla.

Na růstu českého vývozu se nejvíce podílí výpočetní technika, telekomunikační zařízení a automobily. Stejné skupiny výrobků táhnou vzhůru i dovoz, i když ne tak výrazně. Vyjádřeno v korunách roste dovoz také u ropy a zemního plynu - kvůli růstu cen. V dubnu se cena ropy rychle šplhala vzhůru a spadla až začátkem dalšího měsíce. Struktura českého zahraničního obchodu se tak za poslední rok ještě upevnila - přebytky plynou hlavně z obchodu s dopravními prostředky a průmyslovým zbožím, schodky naopak z obchodu s minerálními palivy a chemikáliemi.

Přes dubnové zhoršení stále očekáváme, že letošní obchodní bilance směřuje zhruba k stomiliardovému přebytku. Dynamika vývozu i dovozu se už pravděpodobně nevrátí k vysokým číslům z prvního čtvrtletí i kvůli vyšší srovnávací základně. I tak by si ale obě strany bilance měly celkově udržet dvojciferný růst.

Tomáš Vlk, Patria Finance

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688