iPoint (iPoint.cz)
Finance  |  30.05.2011 15:23:11

Jak velcí hráči manipulují trhy? I.


iPoint.cz

Obchodujete na burze a stíhá vás jedna ztráta za druhou? Domníváte se, že je to zapříčiněno vaší neschopností, špatným servisem brokera, psychickým náporem či pouhou shodou okolností? Možná že ano. Jenže co když je problém úplně někde jinde? Je možné, že se proti vám někdo spiknul a vy jste se stali obětním beránkem velkých hráčů? Vyloučené to není. Tržní manipulace se totiž na trzích vyskytují takřka denně. Problém je v tom, že se o nich mnoho nemluví, a tak obchodníkům dělá problém je vůbec rozpoznat a bránit se proti nim, či se na nich dokonce snažit vydělat.

Obecně se na trzích vyskytují dva druhy manipulací, a těmi jsou manipulace přímé a manipulace nepřímé. Přímá manipulace se vyznačuje tím, že její iniciátor ovlivňuje cenu na trhu takovým způsobem, že zadává různé obchodní příkazy či se přímo účastní obchodování nákupem nebo prodejem daného aktiva. Nepřímá manipulace naopak probíhá mimo trh a její iniciátor se snaží ovlivnit náhled účastníků trhu skrze média. Pojďme se podívat na to, s jakými způsoby přímé manipulace se na trzích můžeme setkat.

Cornering the market

Tento typ manipulace vzniknul s příchodem termínového obchodování a vyskytuje se především na trhu s fyzickými komoditami. Manipulace typu cornering the market spočívá v tom, že její iniciátor intervenuje na spotovém trhu nákupem nebo prodejem fyzické komodity, aby ovlivnil její cenu a tím i cenu futures kontraktů, na kterých se snaží vydělat. Například pokud by měl manipulátor zájem vydělat na vzestupu ceny komodity, nakoupí na burze futures kontrakty na tuto komoditu a následně ji skoupí na spotovém trhu. V důsledku nedostatku komodity vzroste její cena a manipulátor může svou dlouhou pozici na futures se ziskem uzavřít. Následně může otevřít krátkou pozici na futures a komoditu na spotovém trhu zpětně prodat, čímž zapříčiní přebytek na trhu a její cena opět klesne. Zde může svou krátkou pozici se ziskem opět uzavřít. Díky tomu, že je možné futures kontrakty obchodovat s velkou pákou, zisky na futures mohou až několikanásobně pokrýt ztráty z operací na spotovém trhu. Je zcela zřejmé, že bez možnosti využití pákového efektu by podobné operace byly ztrátové.

Cross trading

Cross trading je na většině vyspělých organizovaných trzích nelegální, a tak se s ním na burze zas tak často nesetkáme. Na OTC trzích je však tento typ manipulace denním chlebem. O měnových trzích se často tvrdí, že jsou díky enormním objemům vysoce efektivní, jenže kvůli neregulovanému prostředí se FOREX naopak stává rájem pro tržní manipulace a obzvláště potom pro cross trading. Jedná se o podání čekajícího pokynu (limit order), který nedorazí přímo na trh, ale ostatní obchodníci jej mohou vidět v hloubce trhu. Pokud by manipulátor chtěl například spekulovat na pokles kurzu AUD/JPY jednoduše může zadat limitní pokyn na nákup tohoto měnového páru pod tržní cenu. Pokud bude objem obchodu dostatečně velký na to, aby si ho obchodníci při zobrazení hloubky trhu všimli, bude je to lákat k nákupu měnového páru AUD/JPY, protože se budou domnívat, že je na trhu velký hráč, který má zájem o nákup tohoto měnového páru. Chamtivým obchodníkům, kteří se takto nachytají a nakoupí měnový pár, čímž skutečně vyženou jeho cenu nahoru, ovšem rychle přejde úsměv na tváři, když zjistí, že to celé byla past s jediným účelem – uměle vyhnat kurz nahoru. Manipulátor svůj původní příkaz na nákup měnového páru zruší a zadá tržní příkaz na prodej měnového páru, a tak může otevřít pozici na mnohem výhodnější ceně...

Zajímá vás, jaké jsou další typy tržní manipulace? Čtěte celý článek na iPOINT


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688