Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Finance  |  27.05.2011 12:09:47

Solární akcie: hit nebo propadák?


Colosseum

Akcie společností vyrábějících fotovoltaické panely (PV moduly) patří na Wall Street nejen intradenně, ale také i ze střednědobého hlediska k volatilnějším technologickým cenným papírům. Navíc poměrně cyklickým a obchodující se lidově řečeno stádovitě.

Alternativní energie poslední roky i politicky patří k živým tématům. Díky i různým podporám a technologickému vývoji se tak výroba elektřiny ze slunce od roku 2002 každé 2 roky zhruba zdvojnásobuje. Jak známo, velká část světové produkce PV modulů pochází z Číny. Tamní firmy se tak již před několika lety dostaly i na akciové trhy, kde také získávaly prostředky pro svůj rozvoj. Boom v tomto směru šlo zaznamenat především v letech 2007-2008.

Jak už bylo zmíněno, akcie solárních společností patří k volatilním resp. i poměrně cyklickým titulům. U řady z nich lze tak částečně i vysledovat cenové pásmo, ve kterém se s určitou pravidelností pohybují. Značná část solárních akcií se v těchto dnech dostala na letošní minima, resp. v řadě případů atakují i svá roční. Prodejní tlak lze vyčíst i z ETF (Exchange Traded Fund) Guggenheim Solar obchodujícím se pod tickerem TAN, který zohledňuje tento sektor a který mohou využít právě investoři, kteří touto formou mohou rozložit riziko při příp. investování do tohoto sektoru. Cena TAN se dostala k hranici 7 USD, když ještě koncem dubna se naopak přibližovala úrovni 9 USD. Loňské minimum lze hledat u 6 USD a vůbec historické titul zaznamenal cca před 2 roky pod 5 USD.  Pro úplnost lze dodat, že maxima však byla nedaleko hranice 30 USD před 4 roky nedlouho po vzniku tohoto fondu.

Konkrétním titulem, který částečně nyní dále zamíchal situací na trhu je vlastně vůbec největší globální producent Suntech Power (STP), který reportoval ve středu své hospodářské výsledky za 1Q. Příjmy se meziročně zvedly o 49 % na 877 mil. USD, rovněž zisk vzrostl z 20,7 mil. USD na 31,9 mil. USD. Titul i přesto zamířil dále níže a zaznamenal nové letošní minimum. Důvodem byly zejména zveřejněné obavy týkající se možného letošního poklesu prodejních cen výrobků a tedy i příjmů, oproti dřívějšímu očekávání firmy. Ceny PV modulů jsou obecně v tomto sektoru značně stěžejní bodem, který má za sebou poměrně také volatilní vývoj. Každopádně firma v aktuálním Q očekává nízký jednociferný další nárůst tržeb a udržení hrubé marže u 19 %.

To je v kontrastu s konkurenty Yingli Green Energy (YGE) a Trina Solar (TSL), kteří naopak v poslední době upozornili na možné snížení hrubé marže v tomto Q. U prvně jmenované společnosti YGE lze tak uvést, že ve středu dokonce nakonec „vylepšila“ svá loňská minima, když se dostala na závěrečných 8,29 USD. Na konci dubna se přitom obchodovala nad 12,50 USD a tak vzhledem k poměrně razantnímu poklesu lze zmínit, že i technický indikátor RSI (14) se dostal pod hodnotu 20, což indikuje možnou přeprodanost titulu. Podobný údaj…pokračování článku

Jiří Zendulka

www.akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688