Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  27.05.2011 09:21:33

ČS - koment 27.5. - DPH zvedne domácí inflaci, pomoc MMF Řecku, Portugalsko, HDP USA

Region

·   CZ (D-1) Podle Tomáše Holuba z ČNB očekává centrální banka dopad zvýšení DPH na CPI v příštím roce +1,1 p.b. a v roce 2013 kvůli sjednocení sazeb pokles CPI o -0,2 až -0,3 p.b. To je v souladu s našimi odhady, které jsme uvedli včera. Aukce 52T SPP přinesla něco přes 8 mld. při velmi solidní poptávce 16,4 ml.d. Výnos nakonec 1,33%. To je o 5 b.b. níž, než při předchozí aukci na začátku května a 51 b.b. pod 6M PRIBORem (1,84%).

Svět

 

·   EMU(D-1) Jean-Claude Juncker včera naznačil, že MMF možná nebude ochotný uvolnit další prostředky na pomoc Řecku. Příští balík peněz tam má putovat 29. června, ale jen za podmínky plnění kritérií MMF a politické shody nad reformami. Jelikož se zatím negativní postoj opozice k úsporám nezměnil, je půjčka od MMF v ohrožení. Juncker k tomu řekl, že v takovém případě by musely zasáhnout státy EMU a peníze dodat Řecku samy. To by však bylo komplikované kvůli nutnosti schválit takovou pomoc v parlamentech Německa, Holandska, Finska atd., což nevypadá moc průchodně. To, že Juncker takové problémy připustil, je velmi špatnou zprávou pro EMU a hlavně Řecko, které je tak o krok blíže bankrotu. Akcie zareagovaly poklesem, naopak rostly futures na benchmarkové bondy – rizika stoupají. Řecký premiér Papandreu se snaží hasit politickou krizi pozváním „expertů“ opozičních stran, převážně konzervativců do vlády, kde by se tak mohli podílet na řešení problémů země. To skutečně nezní jako lákavá nabídka, a i kdyby došlo k nějakému zázračnému konsensu, tak je na něj podle všeho stejně pozdě.

·   EMU(D-1) Lepší nálada vládne na portugalské frontě. Čína včera oznámila, že by ráda nakoupila dluhopisy, které se chystá vydat EFSF jako kolaterál k finanční pomoci Portugalsku. Nejde samozřejmě o nějaké dobrodiní, ale jen o prostou diverzifikaci čínského investičního portfolia. Kdo by také do těch bondů neinvestoval, když za portugalské závazky bude ručit i ČR J

·   US(D-1) Druhý odhad amerického HDP za 1Q zaostal za očekáváním. Přepočteno na celý rok rostly USA o 1,8 %, což je 0,3 p.b. pod konsenzem trhu. Ekonomika tak lehce šlápla na brzdu a pod plynem nebude ani v 2Q. Silnější růst, kolem 3%, se dá očekávat až v 2H 2011. Rovněž vyšly data pro nové žádosti o podporu, které v mezitýdenním porovnání vzrostly o 10 000 na 424 000. Je to vysoké číslo, ale pořád lepší, než jaké jsme mohli vidět v dubnu – každopádně ale signál pro Fed, že utahování zatím stále není na místě.

·   US(D) Dnes data pro osobní příjmy a výdaje, PCI index a michiganský index spotřebitelské důvěry. U všech se čeká víceméně stagnace a dopad na trhy by měl být minimální. 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688