Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  07.09.2001 10:02:44

Akcie: České akcie ve čtvrtek opět ztrácely taženy výprodejem telekomunikačních společností.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 7.9.2001

      Komentář k trhům

       České akcie ve čtvrtek opět ztrácely taženy výprodejem telekomunikačních společností. Index PX-D poklesl o 1,0% na 887 bodů. České radiokomunikace výrazně oslabily v reakci na prodej státního podílu konsorciu Deutsche Bank/TDC za nižší než očekávanou cenu. V závěsu za radiokomunikacemi klesaly i akcie Českého Telecomu, ale jeho ztráty již nebyly tak výrazné. Proti trendu se pohybovaly banky, Komerční banka a Česká pořitelna posílily o více než 1%.

       I přesto že se nálada na okolních trzích zlepšila poté co Intel uklidnil investory očekáváme, že akcie Českých radiokomunikací budou pokračovat v poklesu.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera výrazně oslabily, index Nasdaq ztratil 3,0% a DJIA oslabil o 1,9%. Trh byl opět ovlivněn několika varováním několika společností před zhoršením jejich hospodaření. Také byly oznámeny horší čísla indexu NAPM v sektoru služeb. Ztrácely Microsoft, Motorola, Manugistic a jeho konkurenti Retek, Manhattan Associates a Aspen Technology. Dnes budou oznámeny údaje o nezaměstnanosti a průměrných výdělcích, které ovlivní dnešní obchodování.

       Německé akcie včera výrazně propadly, když index Dax klesl o 3,4%. Trh byl tažen ztrátami všech sektorů. Nedařilo se pojišťovnám Allianz a Munich Re, jelikož se investoři obávají ze zhoršení hospodaření vlivem poklesu akciových trhů. Z technologií ztrácely akcie Infineonu, Siemens a SAP, svoje propady rozšířil i Deutsche Telecom. Také bankovní sektor oslaboval v čele s Deutsche Bank, Commerzbank a HypoVereinsbank. Dnes se očekává, že prohlášení Intelu může povzbudit technologický sektor, ale další pokles ostatních sektorů může převážit.

       Komentář ke společnostem

       České radiokomunikace

      

       Zástupce TDC včera v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že vítězné konsorcium neplánuje nabídnout odkup akcií od minoritních akcionářů ani zrušit veřejnou obchodovatelnost akcií. Potvrdil, že TDC drží opci na 50% podíl v Contactelu, který je v držení Českých radiokomunikací a podle jeho názoru bude realizována za jeden až dva měsíce. Potvrdil také, že konsorcium má určité plány na rozdělení společnosti, ale odmítl podat jakékoliv detaily.


       Očekáváme, že rozdělení společnosti je pouze otázka času a že k dlouho spekulované transakci nakonec dojde. TDC získá plnou kontrolu nad Contactelem. Deutsche Bank získá 39% RadioMobilu, které bude držet pro Deutsche Telecom, který poté od německé banky odkoupí až dojde k uklidnění hysterie na trhu. Jedinými nevyjasněnými otázkami je načasování transakce, adekvátnost ceny za jednotlivé části skupiny a kompenzace minoritních akcionářů.

      

       ČEZ

      


       Německý E.ON včera uvedl, že se zúčastní privatizace ČEZ a distribučních společností. Společnost zopakovala svoje dřívější prohlášení, že se zajímá pouze o určité části a že pro účely privatizace vytvoří konsorcium. Podle Financial Times jedná s British Energy a International Power.

       Konsorcium složené z těchto společností bude velmi silné a bude významným konkurentem pro favorita vlády Electricite de France. Konsorcium umožní E.ON účast v privatizaci jelikož se zbaví Temelína, který je pro něj v současné situaci v Německu nepřijatelný. British Energy již dříve uvedla, že má zájem o jaderné elektrárny ČEZu, zatímco International Power by měl získat uhelné zdroje. International Power je majoritním vlastníkem Elektráren Opatovice, které jsou největším nezávislým výrobcem elektřiny. Očekáváme, že E.ON má zájem o distribuční společnosti a některé uhelné elektrárny.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688