X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  26.05.2011 12:23:29

OECD: Globální oživení pokračuje, vážná rizika přetrvávají

Oživení celosvětové ekonomiky stojí na pevných základech, je ale nevyrovnané a spojeno s riziky, uvedl pololetní výhled Organizace zemí pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Dědictvím hospodářské krize je historicky vysoká nezaměstnanost po celém světě. Je třeba zvýšit úsilí a zlepšení politiky trhu práce, která podpoří tvorbu pracovních míst.

Hlavní hnací silou jsou stále fiskální a monetární stimuly, ekonomický sentiment se nicméně zlepšuje a mohl by podpořit aktivitu soukromého sektoru. OECD zmiňuje stinná rizika, včetně dalšího růstu cen ropy a komodit, větší, než očekávané zpomalení v Číně, nevyřešenou fiskální situaci ve Spojených Státech a Japonsku, obnovenou slabost trhu s bydlením v mnoha zemích a finanční nestabilitu v eurozóně.

Celosvětová ekonomika by mohla v letošním roce růst o 4,2% a poté o 4,6% v roce 2012. V zemích OECD předpokládá růst o 2,3% a v příštím roce o 2,8%, v souladu s listopadovými odhady. Aktualizovaná predikce růstu ve světě je vyšší, než průměr 3,7% poslední dekády mezi lety 19972006 před recesí.

”Je to klíčový okamžik pro globální ekonomiku, krize totiž neskončí, dokud naše ekonomiky nebudou znovu vytvářet dostatek pracovních mist,” uvedl generální tajemník OECD Angel Gurria.

Ve vyspělých ekonomikách by měly být provedeny strukturální reformy k podpoře růstu, protože vlády jsou nuceny stáhnout mimořádná stimulační opatření. V rozvíjejících se ekonomikách musí věnovat mimořádnou pozornost nebezpeční přehřátí, což zvyšuje inflační tlaky a v některých případech přispívá k prohlubování nerovnováhy běžného účtu.

OECD zvýšila očekávání růstu v USA z 2,2% na 2,6% v roce 2011, odhad růstu Japonska naopak snížila na 0,9% kontrakci z 1,7% expanze v listopadu. Růst šestnáctky zemí eurozóny revidovala nahoru z 1,7% na 2,0%. Sestupně revidovala HDP Velké Británie o 0,1% na 1,4%.

Výhled pro Čínu byl výrazně snížen na 9,0% z listopadové projekce 9,7%, organizace varovala před hlubším zpomalením, pokud budou dosavadní politická opatření nedostatečná. OECD mimo jiné uvedla, že se úrokové sazby musí zvýšit zejména v USA a Velké Británii.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688