Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  24.05.2011 10:59:49

ČR - důvěra podnikatelů se téměř nezměnila, důvěra spotřebitelů se snížila

Konjunkturální průzkum - květen 2011

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v květnu meziměsíčně mírně snížila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se letos již popáté za sebou snížil, a to o 0,4 bodu. Za jeho snižováním stojí hlavně pokles důvěry spotřebitelů a méně pozitivní očekávání podnikatelů. Mezi podnikateli se důvěra v květnu meziměsíčně nepatrně zvýšila (o 0,1 bodu), důvěra spotřebitelů se snížila o 2,5 bodu. Ve srovnání s hodnotou v květnu 2010 je souhrnný indikátor důvěry o 0,7 bodu vyšší, ve srovnání s hodnotami v období recese (ve druhém pololetí 2008 a v roce 2009) je vyšší značně.

* * *
Indikátor důvěry podnikatelů se v květnu nepatrně zvýšil (o 0,1 bodu). Pokles důvěry v průmyslu a v obchodě byl totiž vyvážen růstem důvěry ve vybraných službách; ve stavebnictví se důvěra nezměnila. Ve srovnání s hodnotou v květnu 2010 je důvěra podnikatelů o 3,2 bodu vyšší. S výjimkou stavebnictví již všechna odvětví překonala pokles z proběhlé recese a současné oslabování důvěry je tak spíše následkem rostoucích obav o udržení budoucího vývoje.

V průmyslu se v květnu hodnocení současné celkové ekonomické situace mírně snížilo. Hodnocení celkové poptávky i příznivé hodnocení zahraniční poptávky se o něco snížila také. Zásoby se podle respondentů zvýšily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce nepatrné zpomalení tempa růstu výrobní činnosti i zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři měsíce jsou nižší než v dubnu, pro příštích šest měsíců jsou vyšší. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně snížila o 2,4 bodu a oproti hodnotám v květnu 2010 je o 2,3 bodu vyšší. V porovnání s nízkými hodnotami v době recese je na výrazně vyšší úrovni a je i vyšší než její dlouhodobý průměr.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v květnu oproti minulému měsíci opět snížilo. Stále nízké hodnocení celkové poptávky se o něco zlepšilo. Pro příští tři měsíce respondenti očekávají zvýšení tempa stavební činnosti, ale jsou opatrní ohledně zaměstnanosti. Respondenti odhadují zajištění práce zakázkami na 8 měsíců, což je více než v minulém měsíci. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou nižší než v dubnu, pro příštích šest měsíců jsou o něco vyšší. Celkově se důvěra ve stavebnictví v květnu meziměsíčně nezměnila a je o 9 bodů nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se v květnu ve srovnání s dubnem zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Zásoby se podle mínění respondentů v květnu snížily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší než v dubnu. Celkově se důvěra v obchodě po předchozím růstu meziměsíčně snížila o 1 bod a v meziročním srovnání je o 4 body vyšší než v květnu 2010.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v květnu ve srovnání s dubnem mírně zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky se zvýšilo stejně jako její očekávání pro příští tři měsíce. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou nepatrně vyšší než v dubnu, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se důvěra ve vybraných službách po předchozím poklesu zvýšila o 3,6 bodu a v meziročním srovnání je o 6,3 bodu vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v květnu meziměsíčně snížil o 2,5 bodu a ve srovnání s květnem 2010 je o 9,5 bodu nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v květnu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců obávají zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v květnu mírně zvýšil. Nízký úmysl spořit se nezměnil, respondenti navíc označili současnost za dobu nevhodnou pro spoření. Obavy z růstu cen v příštích dvanácti měsících zůstávají i nadále vysoké.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688