iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  24.05.2011 09:30:45

Akciový výhled 24. 5.: Fata morgana jménem globální růst (+ČEZ, ECM)


iPoint.cz

V Evropě nekončí sklizeň trpkého ovoce, jež zasel kontinentu historicky vlastní populisticky prosociální politický kurz. Poté, co Fitch poslal řecké vládní papíry do vyhnanství jménem Junk a dal ultimátum samotnému Bruselu, na blacklistu Standard & Poor se alespoň výhledově objevily Apeniny a Španělé postavili ráznou stopku před dosavadní vládní garnituru, závan spáleného prachu dorazil až pod nos hráčů na Wall Street. V té Evropě se snad skutečně něco děje! Těch kamínků v botě je bohužel více. V sázce není nic menšího než růst globální ekonomiky. Posčítejte následující fakta: Za Atlantikem už centrální bance ani vládě nezbývá nic, čím by mohli dále dopovat hospodářství. Ekonomika se tak bude muset na stará kolena začít chodit sama. Vymítání ďábla z evropských rozpočtů bude práce pro celou generaci exorcistů a konečně tu máme čínské chlazení inflace, jež je zatím neúspěšné a implikuje jediné: Další zpomalení růstu. Dokladem budiž květnový čínský zpracovatelský průmysl na desetiměsíčním minimu. Existuje tak reálné riziko, že započne proces, jehož předobraz stál na počátku krize: Hromadné korekce očekávaného globálního růstu. Na mikroekonomické úrovni to znamená redukci očekávaných zisků, a tedy za předpokladu udržení současného P/E korekci…

Již od otevření trhů v Evropě bylo zřejmé, že bude mezi obchodníky v úvodu týdne panovat značná prodejní nálada. Asijské trhy poklesly nejvíce za poslední dva měsíce a tato nálada se následně přenesla i na obchodování v Evropě a USA. Za včerejšími výprodeji ale stojí více faktorů, které se vzájemně podporují. Jedním z nich je, že se na mediální scénu opět vrátily černé scénáře ohledně budoucího vývoje předlužených zemích eurozóny. Díky tomu na trzích výrazně roste averze k riziku, a to se projevuje jak na kurzu eurodolaru, tak na akciovém trhu. Akciím nepomohly ani další poklesy cen energetických komodit a drahých kovů. Ropa za včerejšek oslabila o 2,4 % na 97,7 USD a vypadá to, že cenovou úroveň 100 USD za barel již nedokáže udržet. Mezi komoditami klesaly i drahé kovy s výjimkou zlata, které těžilo z všeobecné nejistoty a averzi k riziku. Z kovů nejvíce poklesla měď, která klesla těsně pod 4 USD za libru. Situace se naopak, jak se zdá, stabilizovala na stříbru, které se drží kolem dosažených minim na 35 USD za trojskou unci.

Ještě před otevřením trhů v USA se futures na hlavní indexy obchodovaly se ztrátami přes 1 % a trhy tak otevřely hluboko v mínusu. Úvodní pokles si pak udržely až do konce obchodní seance. Index S&P 500 ztratil 1,19 %, DJIA je slabší o 1,05 % a NASDAQ Composite odepsal dokonce až o 1,58 %. Nejvíce ztrácely technologie a tituly z odvětví energetiky a základních materiálů, které táhly dolů klesající ceny komodit.

Na trzích panují všeobecné obavy z pomalejšího růstu světové ekonomiky, a to sráží jak ceny komodit, tak akcií. Z této situace naopak těží zlato a americký dolar. Futures na měnový pár EUR/USD včera klesnul o 0,74 % a uzavřel tak těsně nad úrovní 1,4000. Ta byla v průběhu dne několikrát proražena a euro tak vůči dolaru oslabovalo až přes 1 %. Navzdory posilujícímu dolaru, který za poslední 3 týdny vůči euru posílil přes 5 %, se i nadále daří zlatu. Cena žlutého kovu včera posílila o 0,5 % a pohybuje se tak znovu nad úrovní 1 500 USD za trojskou unci.

Kudy kam v Evropě? Úterý je pohledem ranních indikací velmi nerozhodné, futures na referenční DAX implikuje otevření kolem včerejších zavíracích hodnot, lehkou podporou může být mírně pozitivní nálada za mořem, zatím se zdá, že trhy se kloní spíše k lehkému návratu do pozic.

Kudykam na úterním pražském parketu, novinky o ČEZ a ECM. Čtěte na iPOINT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688