Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  23.05.2011 09:43:27

ČS - koment 23.5. - týdenní restart

Hlavní trhy

O       Makro data: Tento týden bude poměrně bohatý na data, jen málo z nich by však mohlo mít zásadnější dopad na trhy. Po pondělku, kdy budou zveřejněny v Evropě finální indexy nákupních manažerů a v USA chicagský index národní aktivity. Zajímavý však bude až úterní konjunkturální index IFO. Měl by ukázat, jak velké je riziko znatelnějšího zpomalení německé ekonomiky. Trh to bude velmi zajímat, protože v pátek možnost zpomalení připustila i Bundesbanka. V úterý odpoledne pak budou zveřejněny prodeje nových domůUSA, které by měly jen potvrdit slabost trhu s rezidenčními nemovitostmi indikovanou zahájenými stavbami obytných domů a prodeji existujících domů zveřejněnými minulý týden. Mezi americkými daty budou nejdůležitější objednávky zboží dlouhodobé spotřeby,. Čeká e poměrně významný pokles, ten by ovšem měl být vázaný na volatilní dopravní techniku. Bez ní by měly objednávky růst o solidních 0,9% meziměsíčně. Také čtvrteční druhý odhad amerického HDP by mohl ovlivnit náladu na trhu. Očekávané mírně zlepšení by mohlo poněkud zmírnit špatný dojem z prvního odhadu a lehce zvednout náladu na trhu. Nejbohatší nadílka dat bude v pátek. V Evropě bude zveřejněna sada indikátorů ekonomického klimatu a růst agregátu peněžní zásoby M3, v USA osobní příjmy a výdaje, PCE index a michiganský index spotřebitelské důvěry. Mimo data bude trh sledovat dění kolem evropské dluhové krize a výběru nového šéfa MMF.

O       FX a FI: V závěru minulého týdne reagoval dolar posílením na možné zpomalení německé ekonomiky. Nepředpokládáme, že jde o začátek trvalejšího trendu, spíše by mělo pokračovat kolísání kurzu bez určitého směru. U dluhopisů celkem nic nového, pokračuje konsolidace projevující se mírným kolísáním kolem stávajících úrovní. Nevidíme nic zásadního, co by to v týdenním horizontu mělo změnit. Komodity se zklidnily. U ropy a cenných kovů probíhá konsolidace, průmyslové kovy mírně zpevnily po poklesu. Pokud by trh prohluboval svoje pochybnosti o výkonnosti světové ekonomiky mělo by dojít k obnovení poklesu (snad s výjimkou zlata), jinak by v týdenním horizontu měla pokračovat konsolidace. 

 

CEE region

O       Makro data: Region tento týden chudý na data. V Polsku bude zajímavé sledovat nezaměstnanost a maloobchod jako indikace dalšího vývoje domácí poptávky – maloobchod v poslední době zrychluje a i u nezaměstnanosti se již čeká sezónní pokles, trh je dokonce ještě více optimistický než my – i tak by jsme však ještě neměli vidět meziroční zlepšení (loni nezaměstnanost v dubnu klesla na 12.4%). Zajímavé bude sledovat případné reakce centrálních bankéřů – i když ti polští nejsou velice konzistentní ve svých názorech na budoucí vývoj měnové politiky, přece jenom můžou naznačit jaká je momentální nálada ve výboru a jestli existuje nějaká šance, že budou dále pokračovat v rychlém zvedání sazeb (dle nás pokud věří konvergenčnímu plánu vlády a tudíž v to, že Polsko skutečně čeká utahování opasků, tak by už sazby moc zvedat neměli).

O       FI a FX: Vzhledem k stávajícím nejistotám ohledně budoucího vývoje sazeb bude trh dle nás na případné vyjádření centrálních bankéřů citlivý, zejména naznačení delší pauzy v utahování by mohlo působit proti zlotému.

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

09.05.2011ČS - koment 9.5. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
02.05.2011ČS - koment 2.5. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
17.05.2010ČS - koment 17.5. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
03.05.2010ČS - koment 3.5. - týdenní restart: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.05.2009ČS - koment 25.5. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688