iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  23.05.2011 09:27:38

Akciový výhled 23. 5.: Hypotéza Sell in may: Krvavě potvrzena! (+ČEZ, ECM, Orco)


iPoint.cz

Ačkoli to bude znít velmi lacině, faktem je, že burzovní rčení Sell in may se zatím v podstatě bezezbytku naplňuje. Samozřejmě, máme před sebou ještě jeden obchodní týden, nejde o žádné prodejní orgie a navíc trhy potřebovaly výdech jako vepř drbání. Více jak dvě záporná procenta: Takový je zatím květnový účet trhům. Bylo by ovšem nesmyslné, spokojit se s tím, že se prostě naplnil jakýsi sporadicky ověřený statisticko-eskamotérský kousek mající v první řadě posloužit jako surovina pro mediální titulky a nepátrat po fundamentech, to by nás totiž mohlo neadekvátně uklidnit. Investoři si na svých cestách listují lecčím, burzovními dějinami a dogmatickými poučkami ovšem jen výjimečně. Naopak, vývoj akciových trhů je více či méně relevantním předstihovým indikátorem vývoje ekonomiky a v tomto smyslu hovoří jasně: Na horizontu se začínají kupit mraky. „Léto? Stagnace a letargie,“ říká o scénáři pro nadcházející měsíce Kim Caughey Forrest z americké Fort Pitt Capital Group. Primárním důvodem jsou o poznání střízlivější vyhlídky hospodaření firem. Kvartální výsledková sezóna se znovu povedla, ovšem trh byl již tak vysoko, že se jednoduše povést musela, aby nespustila prodejní paniku. Ale co bude dál? Hewlett-Packard či Wal-Mart, tedy reprezentanti dvou obrovských segmentů v ekonomice, ve svých výhledech ukazují, že namístě je zřejmě především opatrnost. Možná, že nynější epizoda Sell in may má vážnější příčiny, než jsme ochotni si připustit…

Konec týdne byl ve znamení vybírání zisků, když všechny hlavní americké indexy oslabovaly. V polovině seance to sice vypadalo, že se situace otočí a navrch budou mít opět býci, ale v závěru nakonec převážili prodejci. Index S&P 500 je níže o 0,77 %, DJIA odepsal 0,74 % a NASDAQ Composite skončil slabší o 0,71 %. Indexy táhl dolů sektor finančnictví v čele s bankami. Ty se staly terčem výprodejů poté, co Bloomberg zveřejnil zprávu, že CDS (Credit-default swaps) vypsané investiční bankou Goldman Sachs, vzrostly na nejvyšší úroveň od prosince minulého roku. Akcie banky na to reagovaly poklesem o 3,12 % a uzavřely na ceně 134,99 USD, což je nejníže od srpna 2010. Akcie Goldman Sachs za poslední dva měsíce ztratily více než 15 %. Podobně na tom byly i ostatní banky v USA. JP Morgan -1,98 %, Morgan Stanley -1,93 % a Wells Fargo -2,13 %, takové jsou výsledky pátečního nájezdu prodejců na bankovní tituly.

Hlavní asijské indexy se aktuálně pohybují se značnými ztrátami kolem 1,5 %, což je nejvíce za poslední dva měsíce. Nikkei 225 ztrácí 1,52 %, hongkongský Hang Seng až 1,91 %. Futures na hlavní evropské indexy zaznamenávají ztráty okolo 1 %. Zatím to tedy vypadá, že prodejní nálada z konce týdne se přenese i do dnešní seance.

Futures na americkou lehkou ropu oslabují o 1,8 % na 98,3 USD za barel. Ztrácejí i ostatní energetické komodity a drahé kovy. Daří se naopak zemědělským komoditám, které těží z obav z neúrody. Z všeobecné nejistoty, padajících cen komodit a hlavních akciových indexů těží americký dolar. Euro vůči dolaru oslabuje o 0,9 %. Kurz měnového páru EUR/USD se tak nachází blízko klíčové úrovně 1,4000 a je nejníže od poloviny března.

Evropa? Tohle nevypadá dobře: Benchmarky otevřou na startu patrně poměrně slušným propadem, aktuální indikace míří až k procentnímu poklesu. Domácí trh zřejmě nezůstane ušetřen a hlavním balastem by se mohly stát především bankovní tituly, které na Wall Street investoři doslova vypískali. Stabilní by mohl být naopak ČEZ, ne snad kvůli dalšímu masivnímu zvýšení cíle, ale především díky kategorickým zprávám z Německa na adresu jaderné energie:

Kudykam na pražském trhu, dvě novinky o ČEZ a navíc další masivní zvýšení cílové ceny, či ECM a nový věřitel a nákupy insiders v Orcu. Čtěte na iPOINT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.05.2022Sell in May letos dostává nový rozměr Patria (Patria Finance)
04.06.2019Sell in May aneb To byl tedy (nejen) akciový květen! Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
30.05.2019Sell in May go away? Patria (Patria Finance)
03.05.2019Sell In May and Buy Bonds Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688