Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  19.05.2011 09:18:32

ČS - koment 19.5. - mzdy v CEE, koruna oslabuje, MMF varoval Řecko, minutes FOMC, makro

Region

·   Po L. Lízalovi se k měnové politice ČNB vyjádřil i M. Hampl. Řekl, že (stejně jako Lízal) souhlasí s novou prognózou banky co se týče procesu zvyšování sazeb (1. hike o 25bb. v 4Q 2011). Je tedy nanejvýš pravděpodobné, že na příštím zasedání bude hlasovat pro ponechání sazeb a ty pravděpodobně zůstanou na 0,75%.

·   Polské mzdy za duben růstem o 5,9% y/y překonaly očekávání a znamenají podporu pro jestřábycentrální bance. Sazby se tak budou pravděpodobně zvedat v červnu, což naznačila i členka MPC Chojna-Duch, jinak holubice, která přiznala, že ke dvěma hikům v letošním roce, se kterými počítá trh může dojít.

·   Maďarské březnové mzdy ubraly 1,4% y/y, což je zklamání oproti únorovému růstu 4,8%. Nicméně pokles byl tažen propadem mezd ve veřejném sektoru (-15,9%!), zatímco v soukromém sektoru slibný růst pokračoval (+4,6%).

·    Koruna včera oslabila na šestitýdenní minimum pod úrovní 24,5 za euro, což je důsledek nedávného proražení hranice 24,3 kvůli vysokému úrokovému diferenciálu koruny vůči ostatním relevantním měnám. Fundamentální faktory ale stále hovoří pro návrat koruny k apreciačnímu trendu, jakmile se situace na měnovém trhu uklidní. Forint prolomil dokonce osmitýdenní minimum 269,7 za euro v negativní reakci na nové informace ohledně pokračování speciální daně uvalené na bankovní sektor pro roky 2013 a 2014.

Svět

·   I přes „problémy“ Dominiquea Strausse-Kahna (který už jako šéf MMF rezignoval a usnadnil tak řešení situace) pokračuje MMF samozřejmě v činnosti – včera vysoký činitel MMF Poul Thomsen důrazně varoval Řecko, aby zesílilo reformní úsilí. Kvůli nervozitě ve vládě i celé společnosti se totiž nedaří vybírat daně a snižovat výdaje v tempu, které by uspokojilo jak soukromé investory, tak evropské země, které Řekům poskytly garance 110 mld. euro. Je tak ohrožen plán návratu Řecka na dluhový trh příští rok. Jedná se o nejsilnější stanovisko MMF od začátku pomoci Řecku před více než rokem. Vlivný člen bankovní rady ECB Jürgen Stark se ale vyslovil proti možnosti restrukturalizace, která by podle něj způsobila víc škody, než užitku. Argumentuje, že by řecký bankovní sektor přišel o velkou část svého kapitálu, což by pro tuto zemi znamenalo (další) katastrofu.

·   Ze záznamu z posledního FOMC plyne, že představitelé Fedu spějí ke konsensu ohledně kroků k postupnému ukončení mimořádně uvolněné měnové politiky. Nejisté zůstává hlavně jejich časování.

·   Dnes dataUSA: prodeje existujících domů (čeká se pokračující růst kolem 5%) a index filadelfského Fedu (očekáván mírný růst). Pokud nedojde k nějakému velmi negativnímu překvapení, tak dopad na trh by měl být minimální. 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

21.02.2024Dolar před FOMC minutes oslabuje X-Trade Brokers (XTB)
16.02.2022USD oslabuje po zverejnení FOMC minutes X-Trade Brokers (XTB)
24.05.2011ČS - koment 24.5. - euro, makro, polské sazby Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688