Saxo Bank (home.saxo)
Měny-forex  |  13.05.2011 11:10:02

FX Update: Co znamenají nehezká data z USA pro USD?

Včera se nám dostalo opravdu nehezké várky datUSA, obzvlášť v podobě nového nárůstu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, z čehož trh začne znovu usuzovat na kvantitativní uvolňování na věky věků. Co však tyto údaje znamenají pro chuť k riziku a pro USD – mohla by krátkodobě dolar podpořit, nebo už prostě greenback žádnou naději nemá?

Vedlejší účinky FOMC na USD

Vzpomeňme si, podíváme-li se na několik posledních zasedání FOMC, že jsme již tentýž vzorec zaznamenali jak u sazeb, tak samotného USD. Tato zasedání způsobila krátké dodatečné oslabení již tak slabého USD, po němž následovalo obdobní konsolidace. A tento vzorec zatím stále platí. Zhruba v tuto dobu dělal Ben Bernanke vše pro to, aby nás přiměl vyběhnout ven a nakoupit zásoby pro přežití a alternativní investice za každý dolar, který jsme byli s to urvat. Otázkou je, jak velká část trhu čekala až do tohoto momentu, obzvláště s přihlédnutím k extrémním pohybům, jichž jsme byli doposud svědky. Jinými slovy, v nejbližší době hrozí vyšší riziko, že se trh vydá dvěma různými směry, dokud jeho významní účastníci (centrální banky a podobní) nestisknou nouzové tlačítko. Nicméně za tímto bezprostředním horizontem musíme zvažovat, jak už poznamenal náš hlavní ekonomický komentátor ve svém ranním sloupku, jestli nejnovější vystoupení Bernankeho & spol. nevyvolá spíše hrozbu reálné krize USD než jen jeho propad. Doposud byla tahle hra na všechny ostatní měny vysoko proti dolaru rizikově relativně neškodná – nicméně v určitém momentu začnou člověku úvahy o rozháraném konci světové rezervní měny a o tom, co by to znamenalo pro světové trhy, připadat značně hrůzostrašné.

A jinak…

Podle proudu dat plynoucích z Japonska je čím dál tím jasnější, že tato ekonomika utržila vážnou ránu. V noci byla zveřejněna celková úroveň spotřeby domácností za březen v meziroční výši -8,5 %, přičemž průmyslová výroba v témže měsíci meziměsíčně poklesla o neuvěřitelných -15,3 %. Tyto číselné údaje v sobě zahrnují dopad prvních tří týdnů krize. Trh možná bude ochoten dát Japonsku čas a počká si na květnové údaje, aby zjistil, nakolik se věci dávají do pořádku, ale do té doby je rozsah propadu sám o sobě hrozivý. Mezitím hladinu měnových párů s JPY silně čeří střídavě zájem o státní dluhopisy (poskytující JPY podporu) a obavy z úrovně státního dluhu (pro JPY negativní).

 

Výhled

Zatímco dnes na pozadí slabých amerických údajů dlouhodobé americké dluhopisy stoupají na nová místní maxima (tj. minima z hlediska výnosů), čeká nás aukce sedmiletých amerických dluhopisů, která bude další zkouškou poptávky po dluhopisech, jež se v tomto okamžiku zdá být stále ještě výrazná. (Vezmeme-li v úvahu vývoj na ostatních trzích, jde o fenomén, který o sobě neustále dává vědět jako bolavý zub a možná je odrazem rostoucích známek oslabení americké ekonomiky, pomineme-li výmluvu, že nakupuje Fed, ačkoli nezapomínejme, že dluhopisy se od chvíle, kdy se druhá vlna kvantitativního uvolňování stala realitou, úspěšně prodávaly po dlouhou dobu.) Navzdory nejistotě ohledně postupu FOMC, který zasedal krátce poté, přinesla včerejší aukce pětiletých dluhopisů výsledky ve shodě s nedávným průměrem. Mohl by dnes silný trh s dluhopisy a slábnoucí chuť k riziku strhnout některé měnové páry s JPY nakloněné riziku? A dále - zapůsobí nepěkná dataUSA na USD medvědí silou kvůli zvýšené pravděpodobnosti, že trh do cen započítá třetí vlnu kvantitativního uvolňování, nebo poskytnou USD na chvíli podporu s ohledem na to, jak daleko už trh došel, a vzhledem k možné averzi k riziku?

Nabádáme k opatrnosti – možnosti výkyvů jsou větší než kdy předtím. Nezapomeňte, že pátek je posledním obchodním dnem v měsíci, a mohly by nás tudíž čekat toky související s fixací na konci měsíce.

 

Více informací naleznete na www.saxobank.cz.

John J. Hardy, FX Consultant, Saxo Bank

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688